Példátlan az ellenzék viselkedése az Országgyűlésben

2018.12.12. 21:57

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a rendszerváltás óta példátlan az, ahogy az ellenzék szerdán az Országgyűlésben viselkedett, ez megszervezett kísérlet volt a döntéshozatal megakadályozására.


A kísérlet kudarcot vallott, a kormánypárti képviselők megőrizték az Országgyűlés döntésképességét, és fontos törvényekről határoztak
- mondta Dömötör Csaba szerdán az M1 aktuális csatornán.  Kiemelte, hogy az ellenzék erővel tartotta vissza a levezető elnököt, hogy ne tudjon felmenni a pulpitusra, a beszéde alatt pedig megafonokkal és hangfalakkal harsogták túl. Beültek továbbá a miniszterelnök helyére, és nem engedték szavazni. Meg kell vizsgálni, hol sértettek házszabályt és azt, fennáll-e a gyanúja annak, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megszegték - tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba szerint az ellenzék évek óta nem tud meghatározó ügyekben alternatívát javasolni a magyaroknak, hozzátéve, kormányzásuk idején megduplázták a munkanélküliséget.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.Forrás: MTI/Kovács Attila

Dömötör arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány kétszeresére emelte a szakmunkás minimálbért, és további béremelésekről tárgyal, 2010-hez képest pedig 700 ezerrel többen dolgoznak.

Az államtitkár közölte azt is, hogy a munka törvénykönyve módosításának célja a bürokratikus akadályok elhárítása azért, hogy aki szeretne többet dolgozni, megtehesse.
Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója úgy vélekedett, az ülésteremben büntetőjogi kategóriába sorolható események történtek. 

Kovács István, Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.Forrás: Alapjogokért Központ

A személyi szabadság elleni bűncselekmények gyanúja mellett , államellenes bűncselekményekről is beszélhetünk. A rendzavarás résztvevői megszegték a képviselői esküjüket is, hiszen a választók nem azért küldték őket az Országgyűlésbe, hogy aláássák az alkotmányos rendet, és saját megbízatásuk, valamint az egész Ház tekintélyét tönkretegyék

- az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.