800 millió forint pályázati pénzt csalt el egy budapesti bűnözői csoport

2018.12.13. 12:09

Bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyolc ember ellen.

A napokban lezajlott bevetésen 5 megyében 20 helyszínen, informatikus szaktanácsadók segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat a nyomozók.

Nagy mennyiségű iratot, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat és ingatlanokat foglaltak le, bankszámlákat zároltak.

Ipari vészhelyezetekre specializálódtak papíron

A gyanúsítottak elfogásában speciális kommandósok is közreműködtek.

Ma négy gyanúsított letartóztatásban van, egy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

A bűnbanda cégének nyertes uniós pályázatában arra vállalkoztak, hogy kifejlesztenek egy mesterséges intelligenciával támogatott informatikai rendszert ipari vészhelyzetek előrejelzésére - közölte Haszon Dávid, a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön.

Körbeszámláztak

A projekt nem jött létre, mert a budapesti csoport célja kizárólag az volt, hogy a vissza nem térítendő támogatást öncélúan használja fel. Erre utal az, hogy a pályázathoz kapcsolódó tevékenységet egyáltalán nem végeztek, a szükséges önerővel nem rendelkeztek.

A több száz millió forintos támogatáshoz fiktív számlák felhasználásával jutottak hozzá.

Mindezeken felül a nem megvalósult tevékenységet körbeszámlázást színlelt banki pénzmozgásokkal is alátámasztották, és a projekt kapcsán nem létező kutatók és technikusok munkavégzését dokumentálták.

Hova tűnt a pénz?

A kiutalt összeg sorsa egyelőre nem tisztázott, az azonban biztos, hogy nem a pályázat céljaira költötték el a pénzt. A színlelt pályázati tevékenységhez a még ki nem fizetett kétszázmillió forintos támogatás kiutalását megakadályozták a NAV pénzügyi nyomozói.