Az ELTE adott helyet Schlett István legendás életművének a bemutatására. A szerzővel G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke, a 888.hu főszerkesztője beszélgetett, akinek ez volt az első nyilvános megszólalása a Századvég elnökeként.

Schlett István mestere volt G. Fodor Gábornak, így kifejezetten szoros a kapcsolat kettejük között. 

Forrás: 888.hu

A 888.hu a helyszínről tudósított.

A kötet címe A politikai gondolkodás története Magyarországon. Schlett István szerint a politikai gondolkodás sokkal egyszerűbb, mint aminek sokan beállítanák. Arról van szó, hogy különböző tevékenységformákhoz különböző gondolkodási formák tartoznak.

Schlett szerint lehet ítélkezni a politikusok felett morális kérdések mentén, de ez nem visz közelebb a megértésükhöz. Fel sem merül benne a moralizáló kérdés, hogy jó vagy rossz a politika. Ő arra kíváncsi, hogy milyen, hogyan működik.

Egy tudósnak nem feladata a megítélés 

- mondta. 

G. Fodor Gábor, a Századvég elnöke, a 888 főszerkesztője azt mondta mesteréről: 

Schlett István egy világítótorony az egyetemen. De ma már a világítótornyokat is ki kellene világítani A hallgatók ugyanis beleütköznek a világítótornyokba, de nem tudják, hogy minek mentek neki. G. Fodor Gábor tragikusnak nevezte az egyetemek sorsát, szerinte lassan örökségvédelmi kérdéssel nézünk szembe.

Schlett István egyetértett ezzel, nehezményezte, hogy az elmúlt években a politika beszivárgott az egyetem területére.

Én úgy gondolom, hogy az egyetemre a tudomány való. Nem a politika! – mondta.

Nehezményezi, hogy újabban politikailag korrektnek kellene lennie.„Én tudományosan akarok korrekt lenni, nem politikailag" - tette hozzá.

 A politikai gondolkodás története című kötetet a Századvég Kiadó - Politikai Iskola Alapítvány adta ki.