A magyarok csak egy szűk és szélsőséges kisebbsége „lelkendezik” azért, ahogyan az ellenzék viselkedett a parlamentben a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán tartott szavazáson – mondta Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője.

Lánczi Tamás az M1 aktuális csatornán pénteken hozzátette: a magyarok nagy része pedig azt várja el az ellenzéki képviselőktől, hogy vegyék tudomásul, a parlamenti politizálásnak vannak szabályai.

A rendszerváltás utáni 30 év parlamenti hagyományába bele tartozott, hogy az utcai demonstráció eszköztárát mellőzték, az ellenzéki képviselők ezt a hallgatólagos egyezményt felmondva nagyon veszélyes precedenst teremtettek – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a parlamenti politizálásnak világos szabályai vannak, amelyekhez a megválasztott képviselőknek tartaniuk kell magukat, hiszen ha a szerdán látott viselkedési minták honosodnak meg a parlamentben, az le fogja rombolni az Országgyűlés tekintélyét.

Ennek megelőzésére valamiféle visszatartó erőt biztosíthat Kövér László házelnök által kilátásba helyezett házszabály-szigorítás – értékelte Lánczi Tamás.