Nagy emelést kapnak az egyetemi hallgatók

2018.12.15. 09:25

Jelentősen nagyobb ösztöndíjat és állami támogatást kaphatnak 2020-tól a felsőoktatás hallgatói. Az emelés két lépésben történik meg, 2020-tól több mint 166 ezer forint lesz a hallgatói normatíva.

A Magyar Időknek adott interjút Bódis József oktatásért felelős államtitkár. Ebben kiderül, hogy

A kormány két lépésben emeli 166 600 forintra a hallgatói normatívát.

Az első lépés már megtörtént, szeptember óta megemelték a szociális ösztöndíjak kifizetésére rendelkezésre álló keretösszeget 40 százalékkal, a tanulmányi ösztöndíj növelésével 2020. február 1-jétől érik el a teljes összeget.

Bódis József úgy fogalmazott, hogy a felsőoktatásnak az az igazi küldetése, hogy az arra alkalmas tanulók a lehető legmagasabb képzettséghez jussanak. Ezért az állam a többi között szociális és tanulmányi ösztöndíjjal támogatja a diákokat, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni. Már évek óta nem volt mód az ösztöndíjak emelésére, de most megnyílt rá a lehetőség.

Emlékeztetett arra, hogy a tanulmányi átlaga alapján a felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat tanulmányi ösztöndíjat.

40 százalékkal nő a hallgatói normatívaForrás: Shutterstock

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentős béremelések voltak, de a versenyszférában is nőnek a keresetek.
Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez a tanári fizetésekben is visszatükröződjön. Mindenki, akinek bármilyen vezetői felelőssége van ezen a téren a kormányban, összehangoltan dolgozik azért, hogy versenyképesek legyenek a pedagógusbérek - jelentette ki.

Az államtitkár pozitív tendenciának nevezte azt, hogy a cégek sokszor már nem elcsábítják a diákokat az egyetemekről, hanem saját ösztöndíjjal is tanulásra késztetik őket.