Az ellenzék botrányos parlamenti viselkedése balkáni hangulatot idéz

2018.12.16. 18:31

Az a törvényhozáshoz méltatlan viselkedés, mint ahogyan az ellenzék próbálkozott a parlamentben a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán tartott szavazáson, nem nyugati demokráciába illő – értékelte a szerdai eseményeket Századvég Alapítvány két szakértője az M1-nek adott interjújában.

Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azt mondta: mindenhol rendezi a normaháttér, hogy egy-egy törvényhozásban milyen módon kell viselkedni a törvényhozásba bejutott embereknek. Az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban – vagyis nagy múltú demokráciákban –mindenhol szigorú a szabályozás. Ehhez hasonló a magyar jogszabályi háttér is.

Azt mondta: a törvényhozáshoz méltatlan képsorok jellemzően nem nyugaton, hanem Ukrajnában, a Balkánon, posztszovjet államokban figyelhetők meg.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Galló Béla szakértővel egyetértettek abban, hogy a parlamentben történtek óta szervezett tüntetéseken vannak visszatérő, felismerhető arcok.

Galló Béla úgy értékelt, a megmozdulásoknak nincs igazi társadalmi hatóereje. Az ellenzéki pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy radikalizálják a társadalmi hangulatot. Kiemelte továbbá, hogy a főszereplők, vagyis a szakszervezetek nincsenek az utcán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK