Az ellenzék tartsa be Magyarország törvényeit

2018.12.16. 14:34

A Belügyminisztérium mai közleményében kifogásolta, hogy az eddigi tüntetéseken sem a szervezők, sem a rendezők nem zárták ki, nem távolították el a vandálokat soraikból. Reakció az ellenzéki politikusok elmúlt napokbeli megnyilvánulásaira.

Éles hangú közleményt adott ki a Belügyminisztérium szombat kora délután. A tárca kiemelte, hogy az ellenzék nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a különböző tüntetéseken rendbontó magatartást tanúsítottak, és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták.

Ismert, Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke, egy birtokunkba jutott hangfelvétel szerint azt mondta pénteken, hogy 

semmi más eszköz nem maradt a kezünkben, csak az erőszak.

Az antiszemitizmussal és rasszizmussal lebukott ifjú politikus elismerte, hogy ők törték be az Országgyűlés ablakát. Hadházy Ákos, az LMP korábbi társelnöke, jelenlegi parlamenti képviselő is felszólalt a rendezvényen, és azt találta mondani, hogy nem a beszédnek van itt az ideje, hanem a cselekedetnek. 

15 rendőr sérült meg a randalírozás során

A Belügyminisztérium kiemelte, hogy egyes tiltakozók az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni, ezzel pedig 15 szolgálatát teljesítő rendőr sérülését okozták.

A rendőrök esküjükhöz híven tették és teszik a dolgukat, minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet– fűzték hozzá.

Ellenzéki tüntetők és rendőrök a Parlament előtti Kossuth térenForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

A tüntetések szervezői nem távolították el a vandálokat

A tárca kitért arra, hogy a demonstrációk szervezői vagy az annak tekintett személyek rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat. Indoklásuk szerint

sem a szervezők, sem a rendezők nem zárták ki, nem távolították el a vandálokat soraikból, és erre egy esetben sem kérték fel a rendőrséget.

Amikor befejezetté nyilvánították a gyűléseket, közülük páran részt vettek az utcai vandalizmusban– hangsúlyozta a Belügyminisztérium.

A tárca felszólítja a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok ma kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, valamint működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel.