Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben

2018.12.16. 13:10

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsor vendége volt. Itt beszélt arról, hogy ez ellenzék erőszakos fellépésre hív, míg a rendőrség törvényesen és arányosan intézkedett. Gulyás azt is mondta, hogy ezeken a tüntetéseken Soros György kitartottjai nagy számban vannak jelen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen.

A miniszter azt is mondta, hogy a rendőrség törvényesen és arányosan intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között Soros György kitartottjai nagy számban vannak jelen.

Gulyás Gergely a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte nem valós társadalmi elégedetlenségről, hanem egy szűk kisebbség agresszív fellépéséről van szó.

Egy szűk, agresszív kisebbségről van szóForrás: ORFK

A törvényekről

A miniszter értékelése szerint az Országgyűlés szerdai ülésén nagyon fontos döntéseket hozott a Ház, ezek béremelést jelentenek a honvédelmi és a belügyminisztériumi, valamint a központi közigazgatásban dolgozóknak, továbbá nyugdíjemelésről is határoztak.

A közigazgatási bíróságok felállítását, helyreállítását pedig a rendszerváltozás egyik adósságának nevezte, hiszen azokat 1949-ben a kommunista állampárti hatalom szüntette meg.

Gulyás Gergely azt mondta, hogyha csak ezeket a döntéseket néznék, akár széles körű elégedettségről is lehetne beszélni, de a Munka törvénykönyvének módosítása miatt keltett ellenzéki hisztéria parlamenti előadása egészen elképesztőre sikerült.

A lassan három évtizedes magyar jogállami, demokratikus időszakban nem fordult elő, hogy politikai erők erőszakkal kívánják megakadályozni az Országgyűlés törvényes működését.

Egyetértett Kövér László házelnökkel abban, hogy ez puccskísérlet volt.

Gulyás Gergely kiemelte: a parlamenti többség méltóságát, alkotmányos elkötelezettségét és demokratikus meggyőződését igazolja, hogy ilyen körülmények között is sikerült törvényes keretek között, a házszabálynak megfelelően lebonyolítani az ülést.

A szerda óta tartó tüntetésekről azt mondta, hogy a kormánynak nagyon fontos, hogy a gyülekezés alkotmányos alapjogát mindenki gyakorolhassa.

Ez 2006 kivételével, amikor a szocialista kormányzás alatt az alkotmányos alapjogaikat békésen gyakorló tüntetőkkel szemben is brutális erőszakkal léptek fel a rendőrök, mindig adott volt.

A mostani tüntetők egy szűk csoportja kifejezetten erőszakot alkalmazva lépett fel rendőrökkel szemben, és ezt megbocsáthatatlannak tartja a kormány– jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely véleménye szerint attól, hogy az ellenzéki oldal az „abnormalitás” irányába nyitott, még meg kell őrizni az ország demokratikus rendjét, és ez azt jelenti, hogy tüntetni és a kormánnyal egyet nem érteni mindenkinek van lehetősége, de rendőrökre támadni, füstbombát dobni nem, ezek súlyos bűncselekmények.