Az ellenzéki előválasztás egy blöff

2018.12.16. 09:10

Interjút adott a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Itt többek között az ellenzék előválasztási terveiről beszélt, de több kérdést kapott a várható építkezésekről, közlekedési beruházásokról is.

Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt.

Itt azt mondta, hogy az ellenzéki előválasztás egy blöff, mert ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten– ahogy az országgyűlési választás óta hallani lehet –, mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon.

Az előválasztással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy
valaki vagy valakik menekülnek a jelölés felelőssége alól.Nagy szégyennek nevezte az ellenzéki pártokra, különösen az MSZP-re nézve, hogy 8-10 év alatt nem tudtak felépíteni egy olyan saját politikust, akiben megbíznának. Szavai szerint az MSZP feladott egy hirdetést, hogy bárki jelentkezhet főpolgármester-jelöltnek.

Tarlós István főpolgármesterForrás: MTI//Bruzák Noémi

A Soros-egyetem Bécsbe költözéséről Tarlós István azt mondta, hogy ezt az intézményt nem tudja minősíteni, mert túl keveset tud róla. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy felvetődik több kérdés, amelyre lehetne pontos választ adni, például, hogy az egyetem teljesíti-e a törvényi feltételeket, mert ezt szerinte csak ellenzéki újságírók jelentették be.Tarlós szerint a Soros-egyetem nem tud válaszolni azokra a kérdésekre sem, hogy kiket képeznek ott, van-e esélye bekerülni egy átlag magyar diáknak, és milyen képzéseik vannak egyáltalán. Ezekre a kérdésekre csak ellenzéki és újságírói tőmondatokkal válaszolnak.

Beruházások

A főpolgármester kapott kérdést a sok fővárosi építkezésről is. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros nincs könnyű helyzetben az engedélyeztetésnél, mert építési engedélyek kiadása nem tartozik a hatáskörébe.
Az elsőfokú építési hatóság a kerület, a másodfokú pedig a kormányhivatal.Ezért gyakorlatilag nem tudnak megakadályozni olyan építményeket – folytatta –, mint amilyen a Clark Ádám téren felépült legutóbb, amelyről úgy fogalmazott: „rettenetesen nem tetszik” neki.

A közlekedési beruházásokról, felújításokról Tarlós István közölte: Budapest azért érzékelt ezekből kevesebbet korábban, mert 2010 előtt nagyon szerény számban voltak ilyenek.