Az ellenzéki képviselők visszaélhettek pozíciójukkal

2018.12.17. 15:29

Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében botrányt okozó ellenzéki képviselők az MTVA-székházban tanúsított, vélhetően jogellenes magatartásukkal visszaélhettek pozíciójukkal.

Szánthó Miklós elemzése szerint az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust csatornázták be az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a kiscsoportos tüntetők és az őket tüzelő ellenzéki politikusok a valóságtól elrugaszkodott véleménybuborékban élnek, mert valójában egy szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó.

Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, miután átmászott a kerítésen az MTVA Kunigunda utcai székházának területéreForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az igazgató szerint az országgyűlési képviselői státusz

senkit sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére,

sőt, a képviselői mandátum elengedhetetlen feltétele a törvények betartatására vonatkozó eskü letétele.

Az országgyűlési képviselők megbízatásuk teljesítésével összefüggésben valóban beléphetnek közintézmények területére, a köztelevízió műsorának befolyásolása, akadályozása semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába.

Azok a képviselők, akik eleve azzal a szándékkal mentek be az MTVA épületébe, hogy petíciójukat beolvastassák, ezzel pedig az adást megzavarják, nem jogszerűen jártak el, hanem visszaélhettek pozíciójukkal, ami felvetheti a hivatali visszaélés, valamint a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját.