Diplomáciai siker: amerikai-magyar együttműködés született az üldözött keresztények védelmében

2018.12.19. 14:46

A magyar kormány szerint fontos lehetőség, egyben a Hungary Helps Program eredményeinek visszaigazolása a két kormányzat között kedden létrejövő együttműködési megállapodás - derül ki a kormany.hu-ról. Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy dokumentum aláírása Magyarország számára fontos diplomáciai siker.

A humanitárius segítségnyújtásról szóló együttműködési megállapodást Magyar Levente külügyminiszter-helyettes és David Moore, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) főigazgató-helyettese írta alá kedden Washingtonban.

Azbej Tristan, az együttműködés kapcsán hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok befolyása a világpolitika alakításában meghatározó, ezért Magyarország számára kiemelt jelentőségű, hogy az üldözött közel-keleti keresztény közösségek megsegítésében közösek a törekvéseink az amerikaiakkal.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint az együttműködés aláírása Magyarország számára fontos diplomáciai siker. Az együttműködési megállapodás megkötését megelőzően

Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke és amerikai vezetők elismerően nyilatkoztak a Hungary Helps Programról.

Azbej Tristan kiemelte, hogy a magyar kormány eddig több ezer háborús konfliktus által sújtott családon segített a Közel-Keleten, hogy szülőföldjükön maradhassanak, ha pedig üldöztetés miatt menekültek el, békés körülmények közé térhessenek vissza.

Budapest, 2017. október 13. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács AttilaForrás: MTI/Kovács Attila

Az együttműködési megállapodás előzménye, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a múlt héten aláírta az iraki és szíriai népirtással kapcsolatos törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az adminisztráció megfelelő lépéseket tegyen a népirtás, emberiség ellen elkövetett bűncselekmények, vallási és etnikai kisebbségi csoportokat ért bűncselekmények elkövetőinek elszámoltatása érdekében.

Sam Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete ugyanezen a héten, kongresszusi meghallgatásán úgy fogalmazott a magyar programmal kapcsolatban, hogy az egyik úttörője az Észak-Irakban lévő vallási kisebbségek - különösen keresztény és jazidi közösségek - újjáépítésének.

2016 szeptemberében jött létre az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság, amely gyorsan felkeltette az amerikaiak érdeklődését. Tavaly februárban Rétvári Bence, az EMMI miniszter-helyetteseként úgy határozta meg a célokat egy konferencián, miszerint „Budapest otthona, kiindulóbázisa és fő támogatója szeretne lenni mindazoknak a személyeknek és mindazoknak a nemzetközi szervezeteknek, akik az üldözött keresztényeket meg kívánják segíteni." Ez hamar így lett, idén szeptemberben kiderült, már az amerikai politika legfelsőbb körei is tisztában volt a kezdeményezéssel. Ugyanis kiderült, Donald Trump ameikai elnök veje ismeri, és elismeri az üldözött keresztények megsegítéséért folyó magyar erőfeszítéseket.