Új harckocsikat vesz a honvédség

2018.12.19. 09:57

Szerdán új harckocsik és önjáró tüzérségi lövegek vásárlásáról írtak alá szerződést a Honvédelmi Minisztériumban, így 44 új harckocsival növekszik a meglévő állomány. A megállapodást Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója, Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója, és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója írta alá. A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 darab új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség.

Az új beszerzésekkel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, hanem a honvédség harci képességei is javulnak. A Leopard2 harckocsik és PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók.

A rendezvényen elhangzott, hogy a haderő megerősítésének és harci képességeinek további fejlesztése keretében a légierő megerősítése után most a szárazföldi haderőnem megerősítése következik.

Az aláírást megelőzően Benkő Tibor honvédelmi miniszter udvariassági látogatáson fogadta Frank Haunt, a cég vezérigazgatóját. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar és a német haderő között régóta jól működő és szerteágazó kapcsolat van, amit most megerősítettek.
Elmondta, hogy a kormány és a honvédelmi tárca eltökélt célja egy erős Magyar Honvédség felépítése.

Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója (b), Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója (k) és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója (j) kezet fog az új harckocsik és önjáró tüzérségi lövegek vásárlásáról szóló szerződés aláírásán a Honvédelmi Minisztériumban 2018. december 19-én.Forrás: MTI/Soós Lajos

Benkő Tibor hozzátette, hogy a katonákon kívül, 21. századi modern haditechnikára is szükség van. Arra törekszenek, hogy kiváló eszközöket adjanak a kiválóan felkészített katonák kezébe,olyan eszközöket, amelyet megbízható partnerek gyártanak.

Frank Haunt vezérigazgató szerint a 180 éves múlttal rendelkező müncheni székhelyű gyár referenciája a német haderő, és ahogy fogalamazott, a minőség az, amikor a katonák visszatérnek a műveleti területről, és ez többek között az általuk gyártott haditechnikai eszközöknek köszönhetik.

A felek egyetértettek abban, hogy hosszú távú, jól prosperáló együttműködésre törekszenek.