Az élet utat tör - Interjú Böjte Csabával

Vágólapra másolva!
25 éves Európa egyik legsikeresebb gyermekmentő programja, Böjte Csaba ferences szerzetes találmánya. Mára 6000 gyermek él, tanul a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 70 bentlakó- és napközis otthonában szerte a Kárpát-medencében. Minden Déváról, Dél-Erdélyből indult, ahol az utolsó utáni pillanatban kapott erőre a magyarság. A titkoknak jártunk utána. Úti riport a Bánáttól a Zsil völgyéig és vissza a Partiumig, és exkluzív interjú Böjte Csabával.
Vágólapra másolva!

Lugos nem egy metropolisz a déli végeken, de itt ér véget az autópálya Budapest és az európai sztrádák felöl. Eltévedni sem nehéz Déva felé. Nekünk sikerült.

Egy helybéli útba igazít, merre az irány.

– mondja az útbaigazító, aki maradéka az itt élő magyaroknak, és kiönti a bánatát.

Szorongatja a kezünk, nekünk meg a szívünket a helyzet, de megyünk, mert várnak, és otthagyjuk ezt az árva Lugost mindenestül.

A határon vagyunk, de nem ott, ahol már elszedték az igazolványt, útlevelet, hanem Erdély határán.

Hátunk mögött a Bánát, a síkvidék. Lugos, ahol Kurtág György először látta a napot; és Temesvár, ahol a kávéfőzés mesterének emeltek házat. Illy Ferencnek, aki temesvári diákból lett az első presszógép megépítője, és ma is az utódainak fizet minden komolyabb kávéházhálózat szerte a világon a technológiáért. Ezt már Marosillyén tudjuk meg, ahol az útszéli kocsmában melegszik minden tranzitáló, kamionostól a médiamunkásig. A pultos kajánul mondja, higgyem el, eredeti Illyt szolgálunk fel.
Indulunk, a zacc még a torkunkban, és csak morfondírozunk, mit vesztett el Magyarország. A sofőrünk szerint, amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad.

A történelmi Erdélyben járunk már.

A forgalom nem csitul. Rohanó autósok, kiürülő falvak mellett mi is suhanunk Dévára.

Péter bácsi, a nyugdíjas focista fogad, aki még az első ligában is játszott, amikor Hunyad megye központjában, Déván nagyon ment az élet.

Péter bácsi kalauzol a ferences kolostorig. Szerinte ez egy kegyhely, mert innen kezdődött Dél-Erdélyben a magyar újjászületés.

– taglalja Péter bácsi, aki úgy veszi a kanyarokat a Dáciával, hogy Niki Lauda is becsukott szemmel imádkozna.

– mondja, és kitessékel a járgányból. Megérkeztünk. Előttünk a Magyarok Nagyasszonya Gyermekvédelmi Központ, ami a kolostor és a körülötte kialakított épületek összességének az elnevezése.

A kolostorra merőleges utcából jól látszik a hegyre épített, mostanság kivilágított vár, amit sok véka aranyért, ezüstért és egy asszony áldozatából építettek.

Fotó: Ricz Richárd

A környéket lakótelepnek mondaná az egyszeri anyaországi turista, de itt blokknak hívják azokat az épületeket, amelyeket a kommunista rezsimek húztak fel, hogy jól átalakíthassák a népesség összetételét.

Az Erdélyen kívülről hozott betelepített románoknak épült blokkházakból vásárolt meg többet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány.

A lakásokban 7-8 gyermek él nevelőszülőkkel. Valamennyi épület a kolostor közelében van, így a gyerekeknek nem kell sokat baktatni, ha a templomba készülnek. Néhány méterrel odébb egy volt szolgáltató házat is megvásárolt az alapítvány, itt van az étkezde, ahol naponta több száz gyerek, a nevelőik, és az egyre nagyobb számban érkező vendégsereg is megkapja a napi betevőt, legalább háromszor.

Palkó Cecilia, a dévai központ vezetője ecseteli, hogy

itt dobog az alapítvány szíve,

és zajlik az az éjjel-nappali szervezőmunka, amivel életben lehet tartani az immár 25 éve a gyermekmentő missziót.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány ugyanis nagyot nőtt.

Több mint 70 bentlakóotthonban és délutáni napköziben majd 6000 gyermek él, tanul, emberesedik. Erdélyben, Partiumban, Délvidéken, az anyaországban, de még a Kárpátokon túl, Moldvában is van ház. Alkalmazottak, nevelők, önkéntesek százai szorgoskodnak, hogy kiművelt, életre való gyermekek léphessen a nagybetűs élet ösvényeire.

Két szabály van: aki ide kerül, magyarul tanul, és római katolikus életet követ. Nincs mese: akár magyar, román vagy cigány a gyermek, ezt tartania kell. És ezt tudják a szülők, hozzátartozók is, akik többnyire végső keserűségükben vagy az alapítvány jó híre miatt kopogtatnak Csaba testvérnél.

Mert a nyomor szülte Böjte Csaba ferences szerzetes, pap gondolatát 1993-ban, hogy létrehozza Európa egyik legsikeresebb gyermekmentő programját. A kommunizmus összeomlásával olyan drámai gyorsasággal omlott össze a társadalmi rend, hogy a családok egy része magára hagyta a gyermekeit. Sokszor koldulásra, tolvajlásra biztatva az alig 5-6 éves kicsiket.

Böjte Csaba ifjúsági lelkészi megbízatással érkezett Dévára, amikor az állam visszaadta a ferences rendnek a romos kolostort.

– ezt már az egyik nevelő mondja, aki magyarországi önkéntes, és néhány hétre akart kiszakadni Pest-Buda zavaros világából.

– mondja, miközben terelgeti a gyerekeket, és int, hogy viszlát, dolga van. Nem is zavarjuk.

Üzenet jön, hogy hoppon maradtunk. Csaba testvér rója az útját, nem ér ide. Üzente, hogy találkozzunk Nagyszalontán, de előtte nézzünk be Petrozsényba.

Petrozsényba? – vakarja a fejét sofőrünk, de mindenki mosolyog körülöttünk, és biztat, nincsen messze, úgy 80 kilométer. De itt a hegyek között, az felér 150-nel.

Ez van. Alvás a kolostor vendégházában, ahol száll a csend. Reggel kacsintás a várra, és lendület Petrozsény felé.

A város a déli Kárpátok talán legvéresebb helyén, a Zsil völgyében fekszik. Egyszerre gyönyörű és borzalmas.

Az a szó, hogy végvár, itt nyer jelentést.

Mert voltak itt még magyarok, szászok, zsidók valamikor, úgy száz éve, de az első világégés kilúgozott mindenkit. Nem messze a Retyezát nemzeti park, az egyik utolsó menedéke az európai bölényeknek. Kicsivel odébb a kontinens legvarázslatosabb autóútja, a Transzfogaras, ahová autós és motoros klubok zarándokolnak májustól októberig, mert azután lezárják. Sok a lavina.

Mi célirányosra vesszük a figurát. Petrozsény, leánykori nevén Kővár, bányavidék. Itt dolgozott vájárként Böjte Csaba.

A település és a környék magán viseli a XX. század összes sebét. Az egykori hangulatos kisváros utcáiból néhány maradt, a többit ledózerolták, helyükre blokkok, lakótelepek épültek, hogy legyen hol lakni a föld mélyét kitermelő munkásságnak.

A bányák többsége azonban 1990-től bezárt, ezért nemcsak fizikai, hanem lelki és szellemi holdbéli táj született.

A '90-es évek elején itt kinyíltak a pokol kapui.

Koldulni sem nagyon volt kitől.

Pedig

Petrozsény és a teljes Zsil-völgy a magyar történelem szebb lapjaira való.

Itt verték vissza 1916-ban az Erdélyre törő román csapatokat, és itt pihen annak a szónak az értelme, hogy önkéntes.

Ugyanis 1916-ban, amikor a román betörés megkezdődött, sok ezer férfi önkéntesként indult a Zsil völgyébe. A pesti könyvelő letette a tollat, a kifutólegény csókot intett kedvesének, és együtt mentek a csatába.

Sok ezer orosz, német, román és magyar baka és önkéntes közös temetője a Zsil völgye.

Böjte Csaba a petrozsényi gyerekekkel Gillemot Ferenc sírjánál

Közöttük nyugszik az első magyar labdarúgó-válogatott játékosa, edzője, szövetségi kapitánya Gillemot Ferenc, akiről méltóan csak Böjte Csaba és petrozsényi házának gyermekei emlékeztek meg 2016-ban, amikor a 100 éves évfordulón a teljes gyermeksereg útra kelt, és bejárta a hősi halottak ösvényeit, hogy a katonai temetőben virágokkal, imádsággal emlékezzen azokra, akik odaadták életüket azért az apróságért, amit hazának hívunk.

Petrozsényban a Jézus Szíve Gyermekotthon melengető, vidám hely. A blokkok között áll a magas kolostorépület, ami belülről is csak hegymászóknak javasolt egy bejáráson. Ez itt a magyarság és a jókedvű gyermekszeretet bástyája.

A nagyszalontai gyermekotthon lakóinak előadása Fotó: Ricz Richárd

A felső szintről csodálatos panoráma a Kárpátokra és némi szorongás, mert úgy körbeépítették, hogy ha nem lenne itt majd' 100 mosolygós gyermek, fojtogató is lehetne az élmény.

De itt van az a sok mosolygós gyermek, és a házigazgató, Lönhard Andrea és férje, Guszti, akik bearanyozzák Petrozsényt.

– Nagyon szépen élünk, és szeretünk is itt lenni, pedig eleinte nehéz volt. Messze az otthontól – vág bele Andrea, miközben hellyel kínál. Kiderül, hogy mindketten a Székelyföldről jöttek, Gyergyószentmiklósról. Guszti az ottani Böjte-házban cseperedett. Az ismerkedésük olyan jól sikerült, hogy egy életre szövetséget kötöttek. Andrea pedagógus, így nem ismeretlen feladat neki a gyermekek nevelése, de a ház igazgatása Guszti nélkül döcögne.

Csaba atya házaiban sok helyen áll így a világ. Házaspárok irányítják a munkát. Amit kicsiben otthon csinálnak, azt munkálják nagyban.

Szikrázó napsütésben, de vagy mínusz tíz fokban indulunk. Petrozsénybe, a Zsil völgyébe biztos visszajövök – fogadkozik a sofőr, de már nyomja is a gázt, mert Nagyszalonta több száz kilométer, úgyhogy kapkodás nélkül legalább négy óra.

Hegyen-völgyön zakatolunk. Elsuhan Erdély, és újra a síkvidéken fogyasztjuk a kilométereket. Ez már a Partium. Latin szó, magyarul azt jelenti „részek”.

Volt, hogy az erdélyi fejedelmek uralkodtak itt, volt, hogy senki, mindenesetre mindig a magyar Alföld része volt, és marad,

de Trianonban a mai Romániának ítélték, mindenestül. Főképpen azért, mert jómódú mező- és polgárvárosai (Szatmárnémeti, Nagyvárad, Nagyszalonta, Kőröskisjenő, Arad) és vasútvonalai gazdasági, stratégiai haszonnal kecsegtették a területéhes román eliteket.

Aradnál köd fogad. Nem is oszlik. Úgy érünk Arany János városába, hogy a sofőr morcos, mert ígértem, megnézzük Nagyszalontán a Csonka tornyot. De késtünk, és sötét meg tejfölköd van, úgyhogy irány a régi magyar huszárlaktanya, itt rendezkedett be a Béke Királynője Gyermekotthont.

Leparkolunk. Egymástól 50-100 méterre egyforma sátortetős épületek ködös körvonalai. Hogy legénységi vagy tiszti házak voltak nincs idő gondolkodni, mert szó szerint a semmiből felbukkan egy csuhás alak körvonala. A sofőr még annyit kiejt a száján, hogy „ezt nem hiszem el”.

Ott áll előttünk Böjte Csaba, ferences viseletben.

– Örvendek, hogy megjöttetek, menjünk, mert lassan kezdődik a jótékonysági est, aztán leülünk – nógatja kissé fáradt csapatunk.

Böjte Csaba előadása Nagyszalontán

Beül hozzánk, és navigál, hogy megtaláljuk a szalontai jótékonysági eseménynek otthont adó épületet.
A sportcsarnok méretű házban több száz ember, még a karzaton is lógnak a vendégek.

Kézről kézre adják a testvért.

Hátrébb húzódnánk, de gyorsan jön az ukáz egy fiatal lánytól: „Maguk vendégek, tessenek leülni.”

A békéscsabai látogatók, támogatók asztalánál találjuk magunk. Összemosolygunk, mert az etikett táblán annyi áll „csabai vendégek”, de elsőre úgy olvastuk: „Csaba vendégei”.

Az est hosszú, de ritmusos. Itt van a Szalonta és környéke magyarjainak színe-java. Mindenki mondja a színpadról, hogy milyen nagyszerű, amit a gyermekmentésben cselekszik 25 éve Böjte Csaba, és milyen jó, hogy Nagyszalontán is van kinek jó szívvel adni.

16 ezer euró gyűlt össze, meg egy maradandó élmény minden résztvevőnek.

– Na látják, az élet utat tör – tesz ki minket az ajtón az éjszakába egy kisasszony, és mondja, hogy rosszat ne írjunk, legyen a szemünk előtt Arany János.

Ahogy kilépünk, valaki vállon fog, és annyit mond: Gyertek, menjünk a házba, beszélgessünk.

A következő oldalon olvashatják interjúnkat Böjte Csaba Atyával. A régi ismeretség miatt készült tegeződve az interjú.