Beszakadt a jég két biatorbágyi fiú alatt

beszakadt tó biatorbágy
Vágólapra másolva!
Biatorbágy egyik utcáján csuromvizes 13 éves fiút találtak tegnap délután. A fiatal fiú elmondta, hogy barátjával a halastavak közelében szánkóztak, majd rámentek az egyik befagyott tó jegére is, ami beszakadt alattuk. Sikerült kimászniuk a jeges vízből, de segítséget hívni már nem tudtak, mert lemerült a mobiltelefonjuk. Gyalog indultak el segítséget kérni, de szétváltak. A fiú nem tudta megmondani, hogy hol van a barátja.
Vágólapra másolva!

Forrás: Police.hu


A fiút a helyi körzeti megbízotti irodába vitték, ahol a rendőr meleg pokróccal takarta be, majd beültette a fűtött autójába, és elindultak megkeresni a másik bajba került fiút.

Pár perc múlva, a halastavak közelében, egy erdős útszakasz mellett megtalálták, teljesen át volt fagyva, az alsóruházata is átázott.


A rendőr mindkét gyereket hazavitte szüleikhez.


A rendőrség a következőkre figyelmezteti az embereket:

  • A hidegebb időjárás beköszöntével a tavak vize fagyni kezdett, de a jég még nem összefüggő és nem elég vastag, ezért arra nem biztonságos rámenni. Csak azoknak a vizeknek a jegén lehet tartózkodni, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni
• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
• kikötők és veszteglőhelyek területén,
• folyókon és azok mellékágain.

  • A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog és elérte a biztonságos vastagságot is, 10 centimétert. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat.

Hogy ne történjen baj, ezeket tanácsolják:

• A téli sportokat ne egyedül végezzék, hogy tudjanak figyelni egymásra, illetve segíteni egymásnak, ha baj van!
• Jégre lépés előtt vizsgálják meg annak minőségét, vastagságát!
• Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, feküdjön hasra, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni!
• Ha beszakad a jég, igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget! Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat!
• Ha baj történt, azonnal hívjon segítséget! A mentést végző társait lehetőleg kötelekkel biztosítsák, ha más eszköz nincs, egy erős faágat vagy akár ruhadarabot nyújtsanak a jégbe esett embernek. Ha többen vannak, a jégen láncban hasra fekve, egymás lábát fogva segíthetnek.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki, figyelmeztethet, vagy szabálysértési eljárást kezdeményezhet.