Több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) járműparkjánál az Európai Unió támogatásával, a 83 járművet csütörtökön adták át Budapesten.

Góra Zoltán, az OKF vezetője az átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a járművek olyan modern, egységes védelmi rendszer alapját képezik, amely Magyarország biztonságát szolgálja.
A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy a tűzoltójárműpark megújításának a programját 2013-ban indította el az OKF.
A fejlesztés keretében ez idáig 108 új egységgel bővült a katasztrófavédelem járműparkja, több mint 14 milliárd forint felhasználásával. A programban a tűzoltószerek után fejlesztik a kritikusinfrastruktúra-bevetési egységek felszerelését is, illetve a hatósági ellenőrzési feladatok ellátására környezetbarát és költségtakarékos elektromos meghajtású autókat kapnak az igazgatóságok.
Az ünnepség keretében 54 elektromos személyautó mellett tíz, a többi közt ipari katasztrófák esetén is bevethető, úgynevezett kritikusinfrastruktúra-bevetési egységet adtak át. Továbbá erdőtüzek oltásánál, illetve magasból mentésnél alkalmazható járműveket állítottak rendszerbe.

Összesen 12 szimplafülkés, egy duplafülkés vízszállítót, három konténerszállítót, valamint három magasból mentő tűzoltóautót adtak át.
A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében, a költségvetés támogatásával valósult meg.