Tételesen cáfolja a rendőrség az Index mártírt kreáló hazugságait

2018.12.21. 17:25

Cáfolja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a fake news-t gyártó Indexen állított újabb hazugságokat. A BRFK közleményében számol be a valóságról, vagyis, hogy az országzászló rúdját festékkel lefújó, és emiatt közérdekű munkára ítélt férfi párját kétszer is értesítették arról, hogy őrizetbe veszik a férfit, tehát nem igaz, hogy nem tudott semmit. Továbbá az sem volt igaz, hogy nem kaphatta meg a rendszeresen szedett gyógyszerét, ugyanis a közlemény leírja, hogy "megfelelő orvosi ellátás és hatóanyagában megegyező gyógyszer biztosítva" volt a rongálás miatt őrizetbe vett férfi számára.

Semmi különös nem történt, csak ma is lebukott az Index nevű álhírgyár a hazudozással és a sikertelen mártírkreálással.Történt ugyanis, hogy néhány napja, az egyik Kossuth téri tüntetésen egy férfi festékszóróval lefújta az országzászló rúdját, ami miatt előállította, majd őrizetbe vette a rendőrség, és ahogy arról az Origo beszámolt, a tette rongálásnak minősült, és a bíróság közérdekű munkára ítélte emiatt.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A férfi a tettét beismerte, és őrizetbe vette a rendőrség. Természetesen az Index azonnal nekilátott a mártírgyártásnak és egy drámai cikkben írt arról, hogy "jóformán semmit se tudni róla" és "azóta viszont nem tudni, hol van, a jogi képviseletét vállaló TASZ munkatársának sem adtak felvilágosítást a hatóságok, és a férfi párjának sem."

 Nos, a rendőrség tényszerűen ismertette közleményében, hogy

az Index hazudott, mivel a férfi hozzátartozóját kétszer is értesítették

  • Először az előállításról, amelyről így ír a BRFK közleménye: Az előállított férfi kérésének megfelelően a rendőrök 20 óra 57 perckor telefonon keresztül kiértesítették az általa megjelölt személyt, aki ezt a tájékoztatást megköszönte.
  • Másodjára pedig az őrizetbe vételéről is, melyet szintén pontosan leír a közlemény:

a rendőrök 2019. december 19-én 1 óra 58 perckor őrizetbe vették, és az őrizetbe vételről az általa megjelölt ugyanazon személyt 2 óra 20 perckor szintén kiértesítették."

Magyarul a férfi párjának pontosan kellett tudnia a férfi ellen folyamatban lévő mindkét intézkedésről, így azt is jól sejthette, hogy 72 órára bent fogják tartani, amíg tart az őrizetbe vétel. 

Az Index természetesen, hogy tovább fokozza a feszültséget leírta, hogy "a férfi rendszeresen szed gyógyszert, de hiába mondta ezt a rendőröknek, azok nem engedik, hogy gyógyszerét odaadják neki."

No, de persze ez is hazugság volt - csak a szokásos - ugyanis a rendőrség közleményéből kiderül:

a férfi a fogdában megfelelő orvosi ellátásban részesült, és részére ugyanazon hatóanyag-tartalmú gyógyszer is biztosításra került.

Hát erről ennyit. Most sem sikerült mártírt faragnia az Indexnek. Pedig két hazugságot is bevetett ennek érdekében. Vajon a tüntetések során megsérült 14 rendőrről mikor fog ilyen drámai cikkben beszámolni az álhírgyár?

Semmikor. Mert ez a "szakma", "objektív", "független" berkein belül nem szokás.