Karácsony történetében Isten választás elé állít

SZABÓ István
Budapest, 2018. december 25. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2018. december 25-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A karácsonyi igerhirdetésen Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnöke arról beszélt, hogy a karácsonyt tartja a legszebb történetnek, ahol a hódítást legyőzi a szent hódolás Isten előtt. 
Vágólapra másolva!

– mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István.

A püspök a Budahegyvidéki Református Templomban tartott karácsonyi igehirdetésen arról beszélt, hogy az embereknek arról kell dönteniük, hogy Istent magasztaló, benne bizakodó hívők lesznek-e, vagy a sátán cselédje. Így meglesz ugyan mindene, ami ebben a világban szükséges, de a gonosz ott ül a nyakán, mint egy despota.

A karácsony a legszebb történet, mert ebben a történetben van élet, megváltás, ámulat, áhítat, hódolás.

Ha elfelejtjük a karácsony történetét, az olyan, mintha elfelejtenénk lélegezni, szeretni.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2018. december 25-én. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bogárdi Szabó István – aki a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is egyben – megjegyezte, karácsony története azt tanítja meg, hogyan lép a szorongás helyébe felülmúlhatatlan öröm, a gyötrődés és harc helyére szent ámulat, és hogyan lép a hódítás helyébe a szent hódolás.

Felidézve Kálvin János tanításait azt mondta,

aki le tud borulni Isten előtt, azt soha senki és semmi nem tudja térdre kényszeríteni.

Ebben, a hódolásban nyílnak fel Isten nagy titkai: a kegyelem asztalához, Isten jóságához, örökkévaló hűségéhez és áldásához a mi hódolásunkon keresztül vezet az út. Az ember csak akkor részesülhet Isten kegyelmében, ha tiszteletet tesz, imádja, nem harcol, nem követel és nem hódít, csak hódol – mondta a lelkész.

Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.