A balliberális oldal felelőssége, hogy megjelent az erőszak a parlamentben

2018.12.28. 18:49

„A balliberális oldal és holdudvar kizárólagos felelőssége, hogy megjelent a fizikai fenyegetés és erőszak a parlamenti politika eszköztárában” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pesti Srácok hírportálnak.

Gulyás Gergely a decemberi tüntetésekről azt mondta, ami a parlamentben és az utcán történt, az az ellenzék kizárólagos felelőssége. Ezt a felelősséget jogilag értékelni, politikailag pedig vállalni kell.

Mi demokraták vagyunk, mi a választókhoz fordulunk a politikai felelősség levonása érdekében, a jogi felelősség megállapítása pedig nem a mi dolgunk– fogalmazott. A politikus hozzátette, a választóktól azt kérik, ha normális, demokratikus jogállamot szeretnének, ahol nem a kisebbség határozza meg erőszakkal a politikai döntéshozatalt, akkor az EP-választásokon szavazzanak bizalmat a kormánypártoknak.

Budapest, 2018. október 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-ánForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ellenzék felelősségéről 

Gulyás Gergely szerint általánosságban a magyar közélet viszonyainak eldurvulásában mindenkinek van felelőssége, és nincs joguk Áder János köztársasági elnök azon intését vitatni, hogy a parlamenti erőviszonyok számosságából adódóan a mindenkori kormánypártok felelőssége meghatározó. „Abban azonban a balliberális oldalt és holdudvart kizárólagos felelősség terheli, hogy a fizikai fenyegetés és erőszak a parlamenti politika eszköztárában megjelent” – jelentette ki. Az ellenzék diktatúravádjára reagálva a miniszter úgy reagált, egy diktatúrában az ellenzék nem reménykedhet egyenlő elbánásban és törvény előtti egyenlőségben.

Nálunk viszont az ellenzék jó néhány képviselője úgy gondolja, hogy törvények felett áll. Ami a köztévénél történt, az a képviselői jogállással összeegyeztethetetlen– értékelt Gulyás, és hozzátette, hogy a törvény szerint az országgyűlési képviselő bármely közintézménybe beléphet, ugyanakkor ezzel nem zavarhatja meg az intézmény rendeltetésszerű működését.Tévés akciójuk általuk is bevallott célja éppen a normális működés megzavarása volt” – fejtette ki.

Gulyás Gergely a történtek kapcsán, és ami az ellenzék jogait és különösen jogsértő magatartásának következmény nélküliségét illeti, azt mondta, hogy

nem túlzás azt állítani, ennyire liberális demokrácia aligha van bárhol az Európai Unióban, mint Magyarországon.

A miniszter úgy látja, a Munka Törvénykönyvének módosítása egyértelműen csak ürügy volt a tüntetésekre. „Az ellenzéki oldalon meghatározóvá vált az a mélyen antidemokratikus meggyőződés, hogy miután a választópolgárok sokadjára nem hajlandók észrevenni, hogy a balliberális oldalnak – legalábbis önmaguk kényes ízlése szerint – igaza van, ezért az ellenzék egy része immáron nem a demokratikus akaratnyilvánításban, a legitim felhatalmazásban hisz, hanem az erőszakban” – magyarázta. Egy újabb Békemenet szükségességére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „a butaság, az erőszak, a rosszindulat és antidemokratikus hozzáállás láttán sokunkban fogalmazódik meg ez az igény”. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani tüntetések mögött nincs valós tömegtámogatottság, a balliberálisokat átölelni akaró, de egyidejűleg antiszemita botránytól hangos Jobbiktól Gyurcsányig terjedő és a szakszervezetek támogatását élvező sajátos koalíció néhány ezer embert tudott utcára vinni.Az ellenzéki tüntetések kapcsán felelevenítette, ha a miniszterelnök mond beszédet egy nemzeti ünnepen, akkor jellemzően ötször ennyien szoktak megjelenni, de ha a Fidesz egy nagyrendezvényt tart, ott több százezren vesznek részt.

A 2006-os rendőrterrorról és az EP-választásról

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy 2006-ban a magyar baloldal ártatlan fiatalok megkínzása és a szemkilövetések után is „lenyűgözőnek” tartotta a brutális rendőri fellépést. 

Valóban komoly morális teher a szocialistáknak, hogy a kommunista diktatúra utódpárti léte mellett a 2006-os diktatórikus – és 90 után egyedülálló – rendőrállami fellépés is hozzájuk kötődik. Nyilván szeretnének olyan helyzetet előállítani, ahol ebben a szégyenben másokkal is osztozhatnak. Csak az a baj, hogy a tények nem az ő barátaik és saját vágyaik beteljesüléséhez kevés egy-két szilveszteri kabaréba illő produkció néhány képviselőjük részéről

– mondta Gulyás Gergely, aki az Ep-választásoktól azt várja, hogy

a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők közötti parlamenti viszony a mi javunkra fog megváltozni. Meglátjuk, hogy csak hangsúlyeltolódás lesz, vagy földrengésszerű, komoly és radikális változás.

A teljes interjú itt olvasható.