Nem hajlandó elárulni a Momentum, mire költött el félmilliárd forintot

Fekete-Győr András, Nemes Balázs, Soproni Tamás
A kamuelnök, a buzivadász és a puccsista - a momentumos elit
Vágólapra másolva!
Korábbi ígérete ellenére még mindig nem közölte a Momentum Mozgalom, hogy pontosan mire költött el több mint 508 millió forint közpénzt az április 8-i országgyűlési választást megelőző kampányban - írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnénk, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is ránk süsse, hogy nem tudunk elszámolni a kampánypénzekkel. Ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán" - ezt pontosan két hete nyilatkozta Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja. Jelen állás szerint az ifipártnak kevés volt ez az idő ahhoz, hogy kötelességeit teljesítse.

Még mindig titkolóznak

Pénteken a Magyar Idők hívta fel a figyelmet arra, hogy a Hajnal által ígértek továbbra sem valósultak meg, ugyanis pártjának hivatalos honlapján csak egy egyoldalas beszámoló található meg, az is aláírás nélkül, tehát senki nem vállalta érte a felelősséget. A névtelen beszámoló szerint a Momentum összesen több mint 520 millió forintot költött el az április 8-i választást megelőző 50 napos kampányidőszakban, amiből több mint 508 millió forint volt állami támogatás.

A törvényi előírás szerint a pártnak a választást követő 60 napon belül (jelen esetben június 8-ig) a Magyar Közlönyben is nyilvánosságra kellett hozni a beszámolóját, ugyanakkor a Momentum ezt csak jóval a törvényben meghatározott határidőn túl, a hivatalos értesítő 2018. július 30-án közzétett számában tette meg. Ekkor hozták nyilvánosságra egyébként a párt 2017-es pénzügyi kimutatását is, amit viszont a törvény szerint 2018. május 31-ig kellett volna megjelentetni. Külön érdekesség, hogy

mindkét pénzügyi dokumentum vissza van dátumozva, hogy úgy tűnjön, betartották a törvényben rögzített határidőket.

A kampánybeszámolón június 6-i, a pénzügyi elszámoláson pedig május 30-i dátum szerepel. Ez két dolgot jelenthet:

  • vagy a Momentum manipulálta a pénzügyi elszámolásait,
  • vagy a közlönykiadó közel két hónapig nem tette közzé a leadott beszámolót és pénzügyi elszámolást.

Ez kizárt, tekintettel arra, hogy a választáson indult többi párt beszámolóját néhány nap alatt közzétették a közlönyben.

Mindenesetre azt továbbra sem lehet tudni, hogy az egyébként a jogállam védelmezőjének szerepében tetszelgő Momentum Mozgalom mire költött el több mint 508 millió, tehát több mint félmilliárd forint közpénzt 50 nap alatt.

További érdekesség, hogy a párt egyoldalas beszámolójában több mint 430 millió forint az „egyéb kiadások" soron szerepel, amiről nem tudni, hogy tételesen mit takar.

Ahogy beszámoltunk róla, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését.