Nagy erejű földrengés rázta meg Indonézia keleti részét péntekre virradóra - közölték a helyi  hatóságok.

Az indonéziai katasztrófaelhárítás szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho elmondta, hogy a 6,1-es erősségű földmozgás, amelynek az epicentruma 26 kilométer mélyen volt, nem idézett elő szökőárt.

Indonéziában utoljára december 22-án volt földrengés, amelynek a következtében keletkezett szökőár hatalmas pusztítást végzett. A képen az otthonaikat elvesztő, vagy elhagyni kényszerülő családok egy iskolaépületben kialakított menedékhelyen az indonéziai Labuanban 2018. december 27-én, öt nappal a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőár után. Az akkori katasztrófa következtében legalább 430 ember életét vesztette, 160 eltűnt, és több mint 1500 megsérültForrás: MTI/EPA/Zulkifli

Manokwari Selatan lakosai hat másodpercig érezték a földrengést, amely pánikot váltott ki, az emberek az épületekből az utcára menekültek. Sérültekről nincsenek hivatalos értesülések, a földrengés anyagi károkat sem okozott - mondta a szóvivő.

A földmozgás epicentruma a Nyugat-Pápua tartományban fekvő Dél-Manolwaritól 55 kilométerre délkeletre volt. A múlt hét végén az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése miatt cunami pusztított a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma 430, a sérülteké meghaladja az 1500-at, 160 embert pedig eltűntként tartanak számon.

Romok között emberek az indonéziai Tanjung Lesungban 2018. december 24-én a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségébenForrás: MTI/EPA/Adi Weda

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál. Akkor 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban 127 aktív tűzhányó található.