150 milliárd forintból fejlesztetik a megyei jogú városokat

EGYÉB TÁRGY egyházi épület ÉPÜLET épületfotó fa FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA klasszicizmus Kossuth tér KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY légi felvétel lombosfa madártávlat műemlék MŰVÉSZETI STÍLUS NÖVÉNY Református Nagytemplom TÁRGY templom torony toronyóra városkép
A debreceni Református Nagytemplom műemlék épülete a Kossuth téren (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Százötven milliárd forintot hívtak le a megyei jogú városok az idén a kormány Modern városok programjából - közölte a Miniszterelnökség. A Miniszterelnökség december 28-án tizennégy, a Modern városok program keretében megvalósuló fejlesztésről, összesen több mint 37 milliárd forint értékben adott ki támogatói okiratot. A kedvezményezett megyei jogú városok még az idén megkapják az igényelt forrástömeget, amely 2018-ban a projektek ütemezéséhez illeszkedően csaknem 14 milliárd forintot jelent.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a december 28-ai, a projektekhez kapcsolódó időarányos, indokolt támogatásokról szóló, kilenc várost érintő döntéssel a program ez évre meghatározott 150 milliárd forintos keretét teljes mértékben lekötötték.

"A Modern városok program hazánk legnagyobb vidékfejlesztési programja, amelynek köszönhetően közel ezermilliárd forint támogatáshoz jutottak a megyei jogú városok, az összeg kétharmad részben Magyarország kormányának támogatása hazánk nagyvárosai számára" - idézték a közleményben a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosát. Gyopáros Alpár tájékoztatása szerint az év végi döntéssel

Debrecen, Tatabánya, Kaposvár, Miskolc, Győr, Szolnok, Érd, Békéscsaba és Szeged kapott támogatói értesítést, 2019-ben pedig tovább folytatódnak a fejlesztések.

Jelen pillanatban 135 milliárd forinttal tervezhetnek a megyei jogú városok helyi projektjeik és fejlesztéseik megvalósításához - fűzte hozzá.

A debreceni Református Nagytemplom műemlék épülete a Kossuth téren Forrás: MTI/Oláh Tibor

A közlemény szerint a több mint 260 projekt számára országosan - az uniós támogatásokkal és a nagy közútfejlesztésekkel együtt - a jövő évben már elérheti az 1500 milliárd forintot a támogatások összege, a jelenlegi információk alapján pedig 3750 milliárd forint lehet majd a 2025-ig tartó Modern városok program összköltségvetése.

A Miniszterelnökség kiemelte, hogy a régiós fejlesztések Magyarország és a magyar emberek érdekeit szolgálják, a Magyar falu programmal kiegészülve pedig évszázadra előre megalapozzák a vidéki Magyarország és a vidéken élő magyar emberek életszínvonalának javulását.