Európa meggyengült, már nem globális szereplő

2018.12.30. 11:21

Európa meggyengült, és már nem globális játékos - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Nógrádi szerint jelenleg messze a legnagyobb globális hatalom az Amerikai Egyesült Államok, tőle leszakadva, de feltörekvőben áll Kína, a harmadik helyen pedig Oroszország szerepel.

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértőFotó: Marton Szilvia

Európa már rég nem globális játékos, és ezt rendkívül nehezen veszik tudomásul Berlinben, Londonban, Párizsban és Rómában is - nyilatkozta Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő azt is hozzátette, hogy a Közel-Keleten Európának érdemben nincs befolyása.

Nógrádi György kitért a francia és a német belpolitikai helyzetre is. Mint mondta, Emmanuel Macron francia elnök az ígéreteit nem tudta végrehajtani, így lett a legnépszerűtlenebb elnök.
Németországban pedig mindhárom kormánypárt, a CDU, CSU és az SPD elnöke is megbukott az idén, a CSU pedig Bajorországban elvesztette az abszolút többségét - tette hozzá Nógrádi György. Németországban 2019-ben négy tartományi választást is tartanak. Egyet Brémában, hármat pedig a volt NDK területén, ahol rendkívül erős a kommunista utódpárt, a Die Linke és a jobboldali AfD, és jönnek fel a Zöldek is - hívta fel a figyelmet a szakértő.