Adócsökkentéssel segíti a kormány a béremeléseket

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarország erősödő gazdasággal vág neki az új évnek, fontos területeken lesznek pozitív intézkedések 2019-ben. A munka törvénykönyvének módosításáról elmondta, hogy a túlórát havonta kell kifizetni, a többletmunka pedig önkéntes.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba azt mondta, a kormány célja 2019-ben is egy erősödő ország, amely képes fenntartani a biztonságát, és ahol a munkát megbecsülik, a gyereket nevelő családok támogatást kapnak, és minden társadalmi csoport tehet lépéseket előre – írja a Magyar Idők.

A munkaadók és a munkavállalók megegyezésén alapul a minimálbér 149.000 forintra és a szakmunkás minimálbér 195.000 forintra növelése Forrás: 123rf

Az államtitkár szerint egyre erősödik a gazdaság, az 5 százalék körüli növekedés fontos területeken tesz lehetővé pozitív intézkedéseket:

  • a családtámogatások további bővülésével a kétgyerekesek adókedvezménye havi 40.000 forintra nő,
  • és a decemberben kibővült otthonteremtési program által többen tudják majd igénybe venni az államilag támogatott kedvezményes otthonteremtési hiteleket.

A munkaadók és a munkavállalók megegyezésén alapul a minimálbér 149.000 forintra és a szakmunkás minimálbér 195.000 forintra növelése, a 8 százalékos növekedést 2020-ban is ugyanekkora emelés követi majd.

A kormány segíti a vállalkozásokat a béremelésben, ugyanis tovább csökkenti a munkaadói adókat.

Csökken a kisvállalkozások adója is, bővül az alanyi áfamentesek köre, és többen választhatják a kedvező kisvállalkozási adózási formát, a kivát.

„A szociális terület egyik legfontosabb változása, hogy havi 100.000 forintot kaphatnak azok, akik súlyos fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyereküket otthon ápolják, januártól pedig 15 százalékkal nő az otthonápolási díj, ami 2022-ig összesen harminc százalékkal emelkedik majd” – mondta Dömötör Csaba. A rendvédelmi dolgozók béremelése is folytatódik: a januári 5 százalékos emeléssel együtt átlagosan 50 százalékos a növekedés a 2016–2019-es időszakra.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár azt is mondta, hogy a nyugdíjak is nőnek 2,7 százalékkal, az ápolók béremelése is folytatódik, valamint 20.000 forintig minden online utalás mentesül a tranzakciós illeték alól.

Dömötör Csaba a munka törvénykönyve módosításáról azt mondta, a törvény célja, hogy

aki szeretne dolgozni önkéntes alapon azért, hogy többet keressen, meg tudja tenni.

A túlórát havonta kell kifizetni, a többletmunka önkéntes, és arra az uniós szabályozás is lehetőséget ad.