Fejenként 500 euróért csempészett migránsokat egy román férfi - videó

2019.01.04. 10:58

A Komáromi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat azzal a letartóztatásban lévő férfival szemben, aki nyolc migráns csempészésében működött közre.

A román férfi 2018 májusában telefonon kapcsolatba lépett egy ismeretlen – Belgiumban lakó – személlyel, aki megbízta őt azzal, hogy 500 euróért Romániából Belgiumba migránsokat szállítson.

A férfi ezt követően Brüsszelbe utazott, ahol találkozott a megbízójával, aki a migránscsempészés végrehajtása céljából a vádlott nevére vásárolt egy zárt rakterű tehergépkocsit, amivel a férfi visszautazott Romániába. A vádlott a megbízójától kapott útmutatást követve a tehergépkocsit Aradon átadta egy ismeretlen személynek, aki azt embercsempészet céljára átalakította oly módon, hogy közvetlenül a vezetőfülke fala mögötti részen rejtekhelyet alakított ki.

A férfi 2018. május 22-én érkezett meg Pitestibe, ahol egy újabb ismeretlen személy közreműködésével nyolc vietnámi állampolgárságú migránst vett fel a tehergépkocsiba. A vádlott Ártándnál lépte át a magyar-román államhatárt azért, hogy a migránsokat Belgiumba csempéssze.

A járőrök 2018. május 23-án, az M1-es autópályán ellenőrizték a tehergépkocsit, majd a rejtekhelyen a vietnámi migránsokat megtalálták.

Az embercsempész tudta, hogy a migránsok érvényes úti okmányokkal és Magyarország, illetve Nyugat-Európa területére vonatkozó beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkeznek, vagyis törvénytelenül akarják átlépni a magyar-osztrák államhatárt.

Forrás: police.hu

A vádlott az elkövetés körülményei és módja, valamint annak szervezettsége alapján tudomással bírt arról is, hogy embercsempészés céljából létrehozott bűnszervezet tevékenységét segíti, annak működésében vesz részt.

Forrás: police.hu

Az ügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Az embercsempész büntetőjogi felelősségéről a Komáromi Járásbíróság fog dönteni.