Napokon belül kitörhet az influenzajárvány

2019.01.08. 05:58

A téli időszaknak is megvannak a jellegzetes betegségei és veszélyei, mint például a szén-monoxid-mérgezés, az influenza vagy éppen a csúszós utakon, járdákon történt balesetek. Dr. Jelinek Benjamin Gábor háziorvos az Origónak elmondta, hogyan védekezhetünk a betegségek ellen, és hogy mit tegyünk, ha észrevesszük a tüneteket.

Ebben a hideg és szeles időben a legjellemzőbb betegségek a légúti fertőzések, ezek közül is a cseppfertőzéssel terjedők.

Egyre több a vírusos, felső légúti megbetegedés, és egyre többen jelentkeznek influenzaszerű tünetekkel, úgyhogy előbb-utóbb, mint minden évben, most is lesz influenzajárvány. Azt, hogy mikor lesz, nem lehet tudni, de erre lehet készülni – mondta az Origónak dr. Jelinek Benjamin Gábor háziorvos, majd hozzátette, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Fontos a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, pihenés. A háziorvos elmondása szerint az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy ha olyan panaszunk van, ami nem akar elmúlni, nem olyan, mint szokott lenni, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, és ő döntse el, hogy mikor szükséges antibiotikum – mondta az orvos. Ha rosszul érezzük magunkat, akkor se az otthon talált félig elfogyott antibiotikumot szedjük be, hanem menjünk el orvoshoz.

A háziorvos szerint fontos, hogy aki beteg, az maradjon otthon, ne fertőzze meg a többi embert.

Megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat vezetője elmondta, hogy a csúszós járdák főleg az idősebbekre jelentenek veszélyt. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolják, hogy lehetőleg ne csúszós talpú cipőt vegyünk fel, valamint segítsük az időseket a közlekedésben. A téli időszakban nagy veszélyt jelent még a szén-monoxid-mérgezés, a leggyakrabban a hibás vagy nem ellenőrzött kémény okoz balesetet.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami észrevétlenül okozhat mérgezést. A kezdeti tünetek nem jellegzetesek, szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet. Ha a gáz feldúsul, vagy sokáig tartózkodik valaki a gáztérben, eszméletvesztés, halál is bekövetkezhet – figyelmeztet válaszában az OMSZ.