Vádaskodik és titkolódzik a Momentum

2019.01.07. 09:15

Visszautasította az Állami Számvevőszék a Momentum Mozgalom elnökének vádjait, miszerint jogalap nélkül, nyomásgyakorlás céljával függesztették fel az állami támogatásukat. A számvevőszék azt is hangsúlyozta, hogy a törvényi előírás alapján végzett ellenőrzése nincs összefüggésben a májusi európai parlamenti választással.

A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András saját felelősségét nem vállalva – több valótlan állítást tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) folyamatban lévő ellenőrzésével kapcsolatban – állítja a hivatal. Az ÁSZ leszögezi, hogy az ellenőrzése mindenben megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak és eljárási szabályoknak, minden jogalapja megvan az ellenőrzéssel kapcsolatos intézkedésekre - olvasható a Magyar Idők oldalán.

Továbbá Fekete-Győr András valótlan állításával szemben az ÁSZ törvényi előírás alapján végzett ellenőrzése nincs összefüggésben a májusi európai parlamenti választással. A számvevőszék felhívta a pártelnök figyelmét, hogy a kampánytámogatásként felvett és felhasznált, több mint 508 millió forint közpénzzel a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, a törvényben rögzített határidőket betartva el is kell számolni.

Továbbra sem tudjuk pontosan, mire költött több százmillió forintot a MomentumForrás: MTI/Balogh Zoltán

Máig nem tudni semmit a költésekről

A Momentum Mozgalom a 2018-as országgyűlési választást megelőző kampányban jutott több mint 508 millió forint állami támogatáshoz. A kampánypénzek felhasználását törvényi előírás alapján ellenőrző számvevőszék még október 4-én közölte, hogy a Momentum Mozgalom nem teljesítette a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségét. Az ÁSZ közlése szerint a párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem volt elérhető, nem reagált a megkeresésekre, ezért a számvevőszék október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztését.

Az ÁSZ intézkedésével kapcsolatban december közepén Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta: nem szeretnék, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is rájuk süsse, hogy nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel. Ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán. Ez viszont azóta sem történt meg. A Momentum honlapján továbbra is csak egy egyoldalas, aláírás nélküli beszámoló van. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK