A csúszós utak mellett a járdák is nagy veszélyt jelentenek a téli hónapokban, a havas, jeges betonon könnyen eltörhetjük a kezünket vagy a lábunkat. Utánajártunk, hogy mikor és ki a felelős azért, ha a járda nincs letakarítva.

Ebben az időszakban, amikor sok csapadék esik, és mínuszban van a hőmérséklet, az utcákon sétálva könnyen elcsúszhatunk, ha nem figyelünk oda eléggé. Ez a veszély főleg az idősebbeket érinti, hiszen ők sérülékenyebbek. Az Országos Mentőszolgálat azt tanácsolja, hogy olyan cipőt vegyünk fel, aminek kevésbé csúszós a talpa.

Képünk illusztrációFotó: Hirling Bálint - Origo

A jeges járdákkal kapcsolatban megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-t, akik a megkeresésünkre közölték, hogy mely területek azok, ahol ők felügyelnek a járdák tisztaságáért. Elmondták, hogy Budapesten az FKF Zrt. feladata az utak, járdák, lépcsők és bicikliutak letakarítása. A munkát először az 1200 km hosszú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózaton kezdik.

A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz-, és közösségi közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak – írta megkeresésünkre az FKF Zrt.

A jogszabályok alapján a házak előtti járdák takarítása az ingatlan tulajának, üzemeltetőjének a felelőssége. Csak olyan csúszásmentesítő anyagot használhatnak, ami nem károsítja a környezetet. Az olyan járdákat, amikhez nem kapcsolódik ház, azokat az FKF tisztítja, speciális gépekkel és kézi erővel. A bicikliutakat a kerékpáros szakmai szervezetekkel egyeztetett fontossági sorrendben takarítják meg a hótól és a jégtől.

Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Nem kell az egész járdát letakarítani

Dr. Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója az Origónak elmondta, hogy a járdák tisztítása egy egészen összetett kérdés a társasházak esetében.

Maga a lakóépület előtti járdarészt nem kötelező teljes egészében letakarítani, de legalább egy járásnyi részt le kell, ez a ház a felelőssége" – mondta a MAKKE szakmai igazgatója, majd hozzátette, hogy ha buszmegálló is van a járdán, akkor az nem tartozik a lakóházhoz. Ha a társasházon belül is van járda, mert udvaros, akkor ott is a ház feladata a takarítás.

Bizonyos kerületekben, ha például üzlethelyiség van a házban, akkor az üzlet előtt a tulajdonos és az ott dolgozók felelőssége, hogy letakarítsák a járdát – tette hozzá az igazgató.

Figyelik az előrejelzést

A buszmegállók letakarítása a BKV Zrt. feladata, a járdákért ők nem felelősek. Az Origónak elmondták, hogy folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, és ezek alapján csúszásmentesítő anyaggal előszórják a megállókat.

A sózási, illetve –megmaradó hó esetén – a hóeltakarítási feladatokat a BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozó végzi. Elsődleges prioritású feladat, hogy a havazást követően a lehető legrövidebb időn belül síkosságmentesek legyenek a csomópontok és megállók – írták válaszukban.

Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Borbély Zoltán ügyvéd szerint elsősorban az útkezelő a hibás, vagy a társasház, ha éppen előtte történik a jegesedés.

Az úttörvény pontosan meghatározza, hogy melyik út kinek a kezelésében van. Vannak olyan utak, amik például az önkormányzathoz tartoznak" – mondta Borbély Zoltán az Origónak, majd hozzátette, hogy ha valaki nem tisztítja le a rá eső járdaszakaszt, és valaki megsérül, akkor ez polgárjogi kártérítési felelősség, itt nem igazán van büntetőjog. Itt kártérítés van, illetve sérelemdíj.