Brutális hóesés, és jégpálya az utakon

Kékestető, 2018. november 19. Hókotró a behavazott Kékestetőn 2018. november 19-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Kora délutánra gyakorlatilag az egész országot betakarta a hó, Győr-Moson-Sopron megyében több mint 10 centiméter hó esett, ott tovább nehezítette a helyzetet, hogy egy idő után már ónos eső esett. Néhány kisebb út járhatatlan volt egy rövid ideig, de még az autópályán is megmarad a hó. Egymást érik a balesetek, nagyon sok a koccanás a csúszós úton, a szokásosnál jóval nehezebb megállni, többszörösére növekedhet a féktávolság. Volt súlyos baleset is: délelőtt két embert kellett kórházba vinni, mert a szalagkorlátnak ütköztek az autójukkal Csorna közelében az M85-ös autópályán. A mai az idei tél leghidegebb napja, Vásárosnaményban mínusz 18,6 Celsius-fokot mértek. A hókotrók folyamatosan dolgoznak, de az erős szél tovább nehezíti a dolgukat.
Vágólapra másolva!

A fővárosban reggel óta szakad a hó, a hókotrók folyamatosan tisztítják és sózzák az utakat, valamint

az utcákon is hólapátoló embereket lehet látni, hogy biztonságossá és csúszásmentessé tegyék a járdákat és az utakat.

A havazás fokozatosan halad a keleti országrész felé, már túlhaladt a Tiszán, nemsokára az egész országban esni fog valami, hó, ónos eső vagy eső – írja a Köpönyeg.hu.

A Dunántúlon, Győr-Moson-Sopron megyében van, ahol már 10 centi hó esett.

Forrás: Origo

Egyre nehezebb közlekedni

Az Útinform szerint Észak-Magyarországon is erősen havazik.

A folyamatos hóesés miatt nemcsak a mellékutakon, hanem a gyorsforgalmi- és főúthálózaton is csúszósak az utak. De a hó még az autópályákon is gondot okoz.

Az M1-es autópálya lébényi és komáromi szakaszán havas, latyakos az út, de általában sónedves a burkolat. A forgalmat lassítják a hókotrók, amiket tilos megelőzni és balesetveszélyes, így ezeken a szakaszokon minden út hosszabb ideig tart.

Lassan lehet haladni a nagy forgalom miatt az M0-son, a déli szakaszon a Nagy-Duna-híd előtt az M5-ös autópálya felé. Az ellenkező irányba, az M1-es felé is lelassult a forgalom Dunaharaszti közelében.

Hókotró a behavazott Kékestetőn 2018. november 19-én. MTI/Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter

A csúszós, nedves utakon ma már több baleset is történt, még délelőtt ütközött a szalagkorlátnak egy autó az M85-ös autópálya Csorna felé vezető oldalán. A balesetben két ember megsérült, őket kórházba kellett vinni.

Később egy autó megcsúszott és az árokba sodródott a 3-as főút Forrónál. Ipolyszögnél pedig felborult egy autó a 22-es főúton. A katasztrófavédelem információi szerint a balesetben nem sérült meg senki. Közben pedig rengeteg a kisebb, úgynevezett koccanásos baleset, pont azért, mert az autósok sokkal nehezebben tudnak megállni a csúszós utakon.

Mint ahogy azt korábban már megírtuk, a rendőrség azt javasolja, hogy

közlekedjünk lassabban, és hagyjunk nagyobb követési távolságot, amikor autóba ülünk.

A BKK közben azt írja, hogy a nagy hó miatt több járatuk nem a megszokott vonalon jár.

A repülőjáratokat is érinti az időjárás

Szlovákiában rosszabb a helyzet, ott napok óta magas fokú riasztás van érvényben a szélsőséges időjárás miatt, Pozsonyban a repülők sem tudtak leszállni, két Ryanair-gép Budapesten landolt.

A Liszt Ferenc repülőtéren is gondot okoz a havazás, a 2-es pályát lezárták, az 1-es pályát pedig folyamatosan takarítják, a gépeknek egy ideig a levegőben kellett várakozniuk. Nemcsak a hó mennyisége a gond, hanem a látótávolság is csökkent.

Délután három óra után folyamatos volt a gépek indítása és fogadása, korábban viszont több járat is más repülőtéren szállt le.

A Wizz Air Berlin-Budapest és a Ryanair Dublin-Budapest járata Pozsonyban, a Lufthansa Frankfurtból Budapestre tartó járata Bécsben, a Wizz Air Pristina-Budapest járata pedig Debrecenben szállt le.

Havazás Budapesten január 8-án Forrás: Csudai Sándor - Origo

Szerdán is havazásra és ónos esőre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délutáni előrejelzése szerint szerda estig erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csupán átmenetileg vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. A havazás mellett főként Dunántúlon, a főváros térségében, valamint az Alföld déli és középső részén havas eső, eső is valószínű,

reggelig egyes területeken átmeneti ónos esőre is lehet számítani.

Estig a déli, délnyugati szelet néhol erős lökések kísérik, ezért az Alföldön néhol kisebb hófúvás is előfordulhat. Szerdán helyenként élénkül meg a nyugati, északnyugati szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire +1 és -7 fok között alakul,

amely főként az ország középső részein az éjszaka első felében áll be. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Harmincszor kellett kimenniük a tűzoltóknak

Kedd este Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, hogy az elmúlt órákban országszerte

harminc, a havazással kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak,

főként a fővárosban, valamint Pest és Borsod megyében.

Tizenhét árokba csúszott és hat elakadt járműnek segítettek, a többi esetben kidőlt fa vagy leszakadt ág miatt hívták őket.

A balesetekben hét ember sérült meg.

Az időjárási helyzet miatt átmenetileg 3,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be Fejér megyében, a Bicske és Zsámbék közötti összekötő úton.

Megközelíthetetlen településről, közműszolgáltatás kimaradásáról nem kaptak tájékoztatást