Súlyosabb büntetést akar az ügyészség a halálkamion vádlottjainak

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya autópálya EGYÉB TÁRGY Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS helyszínelés kordon KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY nyomozó ÖLTÖZÉK rendőr SZEMÉLY TÁRGY teherautó védőöltözék védőruha Parndorf,
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Egy kivételével az afgán, bolgár és libanoni tagokból álló embercsempészbanda minden tagja ellen súlyosabb büntetést kért az ügyészség a halálkamion néven ismert ügyben. Naponta zsúfoltak be migránsokat szűk, szellőzés nélküli teherautókba. Az egyik ilyen alkalommal 71-en haltak meg az egyik kamionban. Mind megfulladtak.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú ítélet szerint a banda 2015 júniustól naponta szállított embertelen körülmények között migránsokat zárt, sötét és levegőtlen teherautókban Ausztriába és Németországba.
Augusztus 25-én hajnalban is ezt tették,

59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba

a szerb-magyar határ közelében, Mórahalomnál.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a banda főnökének, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába.

A 71 ember az indulás után három órával már nem élt, ahogy az indoklásban szerepel, gyötrelmes körülmények között megfulladtak.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Ebben a kamionban fulladt meg a 71 ember Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

A sofőr és a társa, miután átlépték az osztrák határt, a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében leállították, és egy társukkal visszamentek Magyarországra.

Az ügyészség most azt szeretné, ha az emberölés miatt 25-25 évre ítélt négy ember életfogytiglant kapna, azzal, hogy csak egyiküket - a másodrendű vádlottat - lehetne feltételesen szabadon engedni, a banda többi tagja pedig a korábbinál súlyosabb büntetést kapna.