Egy kivételével az afgán, bolgár és libanoni tagokból álló embercsempészbanda minden tagja ellen súlyosabb büntetést kért az ügyészség a halálkamion néven ismert ügyben. Naponta zsúfoltak be migránsokat szűk, szellőzés nélküli teherautókba. Az egyik ilyen alkalommal 71-en haltak meg az egyik kamionban. Mind megfulladtak.

Az elsőfokú ítélet szerint a banda 2015 júniustól naponta szállított embertelen körülmények között migránsokat zárt, sötét és levegőtlen teherautókban Ausztriába és Németországba.
Augusztus 25-én hajnalban is ezt tették, 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba

a szerb-magyar határ közelében, Mórahalomnál.

A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a banda főnökének, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A 71 ember az indulás után három órával már nem élt, ahogy az indoklásban szerepel, gyötrelmes körülmények között megfulladtak.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Ebben a kamionban fulladt meg a 71 emberForrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

A sofőr és a társa, miután átlépték az osztrák határt, a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében leállították, és egy társukkal visszamentek Magyarországra.

Az ügyészség most azt szeretné, ha az emberölés miatt 25-25 évre ítélt négy ember életfogytiglant kapna, azzal, hogy csak egyiküket - a másodrendű vádlottat - lehetne feltételesen szabadon engedni, a banda többi tagja pedig a korábbinál súlyosabb büntetést kapna.