Most akkor kell fizetni a parkolásért a nagy hóban, vagy nem?

hó, autó, szélvédő, havas szélvédő
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban rengeteg hó esett az országban, ami nagyon megnehezítette az autósok dolgát. Sok ember nem is akart a jeges, csúszós utakon autózni, ezért a parkolóban hagyták a kocsijukat, amiket belepett a hó. Ilyenkor pedig adódik a kérdés, hogy a parkolóőr hogyan láthatja azt, hogy az adott autós vett-e parkoló cédulát. Persze úgy, vághatjuk rá, hogy lesöpri a havat. Amit elvileg meg is tehet, de a legtöbben mégsem tesznek meg. Igaz, bevett protokol sincs erre, csak, mondjuk így, gyakorlat, amely pedig az, hogy ha nem látszik a szélvédőn át a parkolójegy, nem büntetnek. Hangsúlyozzuk: elvileg! 
Vágólapra másolva!

Az egész országban rengeteg parkolási társaság működik, ezért nehéz erről az esetről általánosságban beszélni. Az Origónak Szabó Tamás, a XIII. kerületi közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője elmondta, hogy a XIII. kerületben

egyszerűen nem büntetik meg azokat, akiknek az autója nem látszik ki a hóból.

– mondta Szabó Tamás.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Nincs jogszabály

Az esettel kapcsolatban megkerestük Borbély Zoltán ügyvédet is, aki elmondta, hogy

nincs olyan jogszabály, ami tiltaná, hogy a parkolóőr annyira letakarítsa a szélvédőt, hogy lássa van-e parkolójegy az autón vagy nincs.

– mondta az ügyvéd, majd hozzátette, hogy ebben az esetben nem bírságról kell beszélni, hanem pótdíjról.

Házon belül tisztázhatják, mi a protokoll

Dr. Sári Judit, a Jogvédelmi Biztosító Zrt. kamarai jogi előadója az Origonak elmondta, hogy ebben a kérdésben a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az interneten sok olyan cikk kering, amelyek szerint a parkolóőröknek semmi joguk ahhoz, hogy lesöpörjék a havat az autóról.

„Meglehetősen speciális ez a kérdéskör, mert egészen pontos, fekete-fehér válasz sehol nincsen leírva a jogszabályokban. Ez nem csak a hóesésben jelenthet problémát, hanem ősszel, szeles időben a falevelek is beboríthatják az autó szélvédőjét. Gyakorlatilag olyan jogszabály nincs, ami kimondaná, hogy a parkolóőr ilyen esetben nem seperheti le a szélvédőt.

Természetesen kárt nem okozhat az autóban, például nem karcolhatja meg, de arra jogosult, hogy a saját munkájára vonatkozó szabályok betartása érdekében ezt ellenőrizze”

– mondta a szakember, aki szerint szélsőséges időjárás esetén az érintett parkoló társaság dönthet úgy, hogy az adott időszakban ingyenessé teszi a parkolást. Viszont erre sincs egységes jogszabály, tehát ez nem kötelező.

– tette hozzá dr. Sári Judit. Azt is mondta, hogy az önkormányzatok azért sem tehetik ezt kötelezővé, mert a parkolási rendelet ezt nem engedi meg, másrészt

a parkolási üzemeltetőkkel is szerződéses kapcsolatban állnak, és ezek a szerződések sem engedik meg ezt.

– összegezte a szakember, majd azt tanácsolta az autósoknak, hogy ha ilyen időjárásban parkolóhelyet keresnek, akkor nézzék meg a szolgáltató a honlapját, van-e valami közzététel, esetleg a mobil fizetési társaság küldött-e üzenetet.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Ebben az esetben kell hozzáérnie az autóhoz a parkolóőrnek

Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelő bizottságának elnöke szerint a parkolóőr nem érhet hozzá az autóhoz, nem seperheti le róla a havat hogy megnézze, van-e parkolójegy a szélvédő mögött. Ha a szélsőséges időjárás miatt nem látható a jegy, akkor nem büntethetik meg az autóst. Elmondta azt is, hogy

valóban nincs olyan jogszabály, ami ezt tiltaná, de olyan sincs, ami erre felhatalmazná a parkolóőrt.

„Az a gond, hogy nincs olyan jogszabály ami felhatalmazná a parkolóőrt arra, hogy más tulajdonában lévő dologhoz hozzányúljon. A parkolóőr nem hatósági személy, ha szabálytalanul áll a jármű, akkor a rendőr vagy a közterület felügyelő letakaríthatja a rendszámot, hogy le tudja fotózni, de

a parkolóellenőr nem hatósági személy, nincs jogosultsága ahhoz, hogy a járműről letakarítsa a havat.

Ez nem köztudomású, a parkolóőrök sokszor letakarítják az autót” – mondta Sipos László az Origónak.

Az elnök elmondása szerint az önkormányzat rendeletben felhatalmazhatja a parkoló ellenőrző céget arra, hogy ilyenkor mi legyen a protokoll, valamint hozzátette, hogy abban az esetben, ha akkora hó esik, hogy az autó nem tud kimenni a parkolóból, mert nincs eltakarítva a hó, akkor nem kell fizetni a parkolásért, mert az a közútkezelő felelőssége, hogy eltakarítsa a havat.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a parkolóőr nem érhet hozzá az autóhoz, akkor hogyan teszi fel a szélvédőre a pótdíjcédulát. Sipos László erre a kérdésünkre is választ adott.

– válaszolta az elnök.