Az elmúlt napokban rengeteg hó esett az országban, ami nagyon megnehezítette az autósok dolgát. Sok ember nem is akart a jeges, csúszós utakon autózni, ezért a parkolóban hagyták a kocsijukat, amiket belepett a hó. Ilyenkor pedig adódik a kérdés, hogy a parkolóőr hogyan láthatja azt, hogy az adott autós vett-e parkoló cédulát. Persze úgy, vághatjuk rá, hogy lesöpri a havat. Amit elvileg meg is tehet, de a legtöbben mégsem tesznek meg. Igaz, bevett protokol sincs erre, csak, mondjuk így, gyakorlat, amely pedig az, hogy ha nem látszik a szélvédőn át a parkolójegy, nem büntetnek. Hangsúlyozzuk: elvileg! 

Az egész országban rengeteg parkolási társaság működik, ezért nehéz erről az esetről általánosságban beszélni. Az Origónak Szabó Tamás, a XIII. kerületi közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője elmondta, hogy a XIII. kerületben egyszerűen nem büntetik meg azokat, akiknek az autója nem látszik ki a hóból.

A közterületi parkolásüzemeltetői országos, vagy fővárosi gyakorlatról összességében értelemszerűen nem tudunk információt adni, csak a XIII. kerületi gyakorlatról, amely szerint a parkolóellenőr nem takaríthatja le a várakozó gépjármű szélvédőjét. A nem ellenőrizhető gépjárműveket nem pótdíjazza az ellenőr – mondta Szabó Tamás.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Nincs jogszabály

Az esettel kapcsolatban megkerestük Borbély Zoltán ügyvédet is, aki elmondta, hogy nincs olyan jogszabály, ami tiltaná, hogy a parkolóőr annyira letakarítsa a szélvédőt, hogy lássa van-e parkolójegy az autón vagy nincs.

Olyan szabály nincs, hogy a parkolóőr ne nyúlhatna hozzá a kocsihoz, de azért jégkaparóval nem eshet neki és nem okozhat kárt benne. Az autónak nincsenek személyiség jogai, megnézheti, ellenőrizheti. Nincs olyan tiltó szabály, hogy ne seperhetné le a havat a szélvédőről. Viszont a parkolási társulásnak biztosítania kell, hogy látszódjanak a felfestések – mondta az ügyvéd, majd hozzátette, hogy ebben az esetben nem bírságról kell beszélni, hanem pótdíjról.

Házon belül tisztázhatják, mi a protokoll

Dr. Sári Judit, a Jogvédelmi Biztosító Zrt. kamarai jogi előadója az Origonak elmondta, hogy ebben a kérdésben a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az interneten sok olyan cikk kering, amelyek szerint a parkolóőröknek semmi joguk ahhoz, hogy lesöpörjék a havat az autóról.

„Meglehetősen speciális ez a kérdéskör, mert egészen pontos, fekete-fehér válasz sehol nincsen leírva a jogszabályokban. Ez nem csak a hóesésben jelenthet problémát, hanem ősszel, szeles időben a falevelek is beboríthatják az autó szélvédőjét. Gyakorlatilag olyan jogszabály nincs, ami kimondaná, hogy a parkolóőr ilyen esetben nem seperheti le a szélvédőt.

Természetesen kárt nem okozhat az autóban, például nem karcolhatja meg, de arra jogosult, hogy a saját munkájára vonatkozó szabályok betartása érdekében ezt ellenőrizze”

– mondta a szakember, aki szerint szélsőséges időjárás esetén az érintett parkoló társaság dönthet úgy, hogy az adott időszakban ingyenessé teszi a parkolást. Viszont erre sincs egységes jogszabály, tehát ez nem kötelező.

Utólag erre nem lehet hivatkozni, hogy csak azért nem váltottam jegyet mert 15 centiméter hó esett, és egyébként sem lett volna látható– tette hozzá dr. Sári Judit. Azt is mondta, hogy az önkormányzatok azért sem tehetik ezt kötelezővé, mert a parkolási rendelet ezt nem engedi meg, másrészt a parkolási üzemeltetőkkel is szerződéses kapcsolatban állnak, és ezek a szerződések sem engedik meg ezt.

Egyes parkoló társaságok a saját szabályzatukban ezt a kérdéskört rendezhetik, és annak ellenére, hogy kifejezetten ilyen jogszabályi előírás nincs, csak magukra nézve kötelezőként elismerhetik, és ilyen esetben felfüggeszthetik a díjfizetést, egyedileg bármikor dönthet így bármelyik társaság – összegezte a szakember, majd azt tanácsolta az autósoknak, hogy ha ilyen időjárásban parkolóhelyet keresnek, akkor nézzék meg a szolgáltató a honlapját, van-e valami közzététel, esetleg a mobil fizetési társaság küldött-e üzenetet.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Ebben az esetben kell hozzáérnie az autóhoz a parkolóőrnek

Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelő bizottságának elnöke szerint a parkolóőr nem érhet hozzá az autóhoz, nem seperheti le róla a havat hogy megnézze, van-e parkolójegy a szélvédő mögött. Ha a szélsőséges időjárás miatt nem látható a jegy, akkor nem büntethetik meg az autóst. Elmondta azt is, hogy

valóban nincs olyan jogszabály, ami ezt tiltaná, de olyan sincs, ami erre felhatalmazná a parkolóőrt.

„Az a gond, hogy nincs olyan jogszabály ami felhatalmazná a parkolóőrt arra, hogy más tulajdonában lévő dologhoz hozzányúljon. A parkolóőr nem hatósági személy, ha szabálytalanul áll a jármű, akkor a rendőr vagy a közterület felügyelő letakaríthatja a rendszámot, hogy le tudja fotózni, de a parkolóellenőr nem hatósági személy, nincs jogosultsága ahhoz, hogy a járműről letakarítsa a havat. Ez nem köztudomású, a parkolóőrök sokszor letakarítják az autót” – mondta Sipos László az Origónak.

Az elnök elmondása szerint az önkormányzat rendeletben felhatalmazhatja a parkoló ellenőrző céget arra, hogy ilyenkor mi legyen a protokoll, valamint hozzátette, hogy abban az esetben, ha akkora hó esik, hogy az autó nem tud kimenni a parkolóból, mert nincs eltakarítva a hó, akkor nem kell fizetni a parkolásért, mert az a közútkezelő felelőssége, hogy eltakarítsa a havat.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a parkolóőr nem érhet hozzá az autóhoz, akkor hogyan teszi fel a szélvédőre a pótdíjcédulát. Sipos László erre a kérdésünkre is választ adott.

Amikor ráteszi az autóra a büntetést a parkolóőr, akkor is hozzáér az autóhoz, de az benne van a vonatkozó törvényben. A szélvédőn kell elhelyezni a pótdíjcédulát – válaszolta az elnök.