A jobbikos szóvivő Soros hetilapjában a közös listát népszerűsíti

2019.01.10. 10:51

A jobbikos Mirkóczki Ádám a Soros György bevándorláspárti milliárdos által segített Magyar Narancsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy külön-külön nincs esélye az ellenzéknek, ezért most nem egymással kell hadakozniuk. A beszélgetés során odáig jutott, hogy kimondta, az országot gazdasági csődbe navigáló Gyurcsány-kormány alatt jobb volt, mint most. Talán nem véletlen, egy DK-s politikus is kiállt az interjúja miatt. Közben csatlakozott a sorba Kunhalmi Ágnes, aki az eddigi legerősebben állt ki a közös, ellenzéki, bevándorláspárti lista mellett.

Szombat óta van napirenden, hogy az ellenzék közösen, egy bevándorláspárti érdekeket képviselő listával vágna neki a májusi EP-választásnak. Azóta egy rakat nyilatkozat és megerősítés született a témában, és a sornak még most sincs vége.

Teljesen nyitott a Jobbik a balliberálisokkal való együttműködésre 

Csütörtökön jelent meg egy interjú Soros György Magyar Narancsában Mirkóczki Ádámmal, a Jobbik kommunikációs igazgatójával, aki többek között arról számolt be, hogyan viszonyul az ellenzéki együttműködés kérdéséhez. A jobbikos parlamenti képviselő „politikatörténeti pillanatként” értékelte az elmúlt időszakot (szerk.: ellenzéki tüntetések), és kimondta, külön-külön elvesznének az ellenzéki pártok.

A tavaszi választásnak az volt a tanulópénze, hogy a jelenlegi feltételekkel az ellenzéknek külön-külön nincs esélye.

Hozzátette, hogy

ezeknek a pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk,

hanem először azt a helyzetet kell megteremteni, amelyben a politikai küzdelmeiket megvívhatják. A politikus amúgy Egerben indulna polgármesterjelöltként, és arra számít, hogy a baloldal nem indítana ellenjelöltet. Innentől kezdve csak fokozódott az egységfrontos gondolat, ami a Jobbik kommunikációs igazgatójának vallomásához vezetett.

Ha 3-5 szimbolikus körzetben visszalépünk, akkor ma nincs kétharmad. Ez generálhatott volna a többi pártnál olyan nyomást, ami alapján ők is visszaléptek volna a javunkra. És ma több mandátummal rendelkeznénk mi is, ők is.

Ismeretlenek a jobbikos Mirkóczki Ádám választási plakátjára az „áruló” feliratot festettékForrás: Facebook

Majd ezután következett az interjú legmeredekebb része, a 2006-os utcai, Gyurcsány-ellenes megmozdulásokból kinőtt párt politikusa odáig jutott, hogy kimondta: még az országot csődbe navigáló bukott miniszterelnök alatt is jobb volt, mint most. Szotyori-Lázár Zoltán egykori jobbikos politikus után ez a Jobbik egyik legnagyobb árulása. 

„Ha elvonatkoztatunk a 2006-os rendőri brutalitásoktól, és a választási törvényt, a közszolgálati médiát, a köztársasági elnök, a népszavazás intézményét, vagy az ügyészséget nézzük, úgy még a legsötétebb Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van” – így Mirkóczki.

Mirkóczkitól sosem állt távol egy kis kommunikációs finomhangolás: ő volt az, aki szerint „az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz”. 

Gyurcsány pártjából is kiálltak a Jobbik mellett

Nem maradt visszhang nélkül a kifejezetten meredek Mirkóczki-interjú, Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció politikusa közösségi oldalán állt ki a Jobbik mellett. Az áprilisi választáson a VIII. kerületben startvonalhoz álló Gyurcsány-párti politikus szerint egy stratégiai hibát „jobb később beismerni, mint soha”, utalva a jobbikos politikus vallomására. Majd hozzátette, hogy 

innentől kezdve az összefogásra kell törekedni.

Hozzátette, fontos lenne, hogy az önkormányzati választáson átrendeződjenek a politikai erőviszonyok. Mondani sem kell, hogy korábban elképzelhetetlen lett volna pro és kontra egy ilyen jellegű „üzenetváltás”. 

Itt tudja megnézni a DK-s Ara-Kovács kiállását:

Kunhalmi is elkötelezte magát a közös EP-lista mellett

„Miért ne lehetne ezt a kérdést kinyitni?” – ezt már Kunhalmi Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője, választmányi elnöke válaszolta az Azonnali.hu munkatársának arra a felvetésére, miszerint Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke korábban „erőteljesen meglebegtette” egy közös, ellenzéki, bevándorláspárti lista felállítását. Meg is indokolta, szerinte miért van erre szükség:

Ha közösen indul, plusz mandátumot tud szerezni az ellenzék. Viszont ha külön indulunk, attól félek – és ezt kell megérteni az ellenzéki pártoknak –, hogy óriási veszteség fog érni minket.

Tóth Bertalan megválasztott elnök és Kunhalmi Ágnes megválasztott választmányi elnök a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kongresszusán Budapesten, a Villányi úti KonferenciaközpontbanForrás: MTI/Bruzák Noémi

Majd még egyértelműbbé téve álláspontját, a következőket mondta: „meg kell érteni: akkor, amikor az emberek kimennek tüntetni, lefújatják magukat könnygázzal; amikor félpályás útlezárásokkal harcolnak ez ellen a rendszer ellen,

akkor az embereket nem érdekli, hogy mi van az egyes pártokkal, és hogy kinek hány mandátuma van.”

Eddigi érvrendszerére feltéve a koronát, meghirdette a teljes önfeladás politikáját.

„Meg kell érteni: nem tudunk már többé egyedül működni.”

Éppen ezért Kunhalmi úgy látja, hogy az ellenzék számára egy sikeres EP-választás megágyazhatna az önkormányzati választásnak. „Aki azt mondja, hogy ez nem így van, az szerintem becsapja a saját választóit, és kilép az együttműködésből” – szögezte le a politikus. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK