Közel ötmilliárd forintos kormányzati forrásból fejlesztik a szegedi klinika eszközparkját

JATE
Szeged, 2010. augusztus 19. A Szegedi Tudományegyetem központi épülete a Dugonics téren. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Többmilliárdos kormányzati és uniós támogatási projektekkel fejlesztik a Szegedi Tudományegyetem egységeit és a klinikákat. Uniós támogatásból felújítják a Gyermekklinikát és gyermek sürgősségi osztályt alakítanak ki - írja a Szegedma.
Vágólapra másolva!

4,8 milliárd forint kormányzati támogatással újítják meg a klinika eszközparkját,

ezek közül is főleg a diagnosztikai területet fejlesztik. Emellett 591 milliós többlet-kapacitás befogadásáról határozott a kormány, ezáltal a klinika fedezete javul és a nem finanszírozott ellátások is részben finanszírozásra kerülhetnek.

A Gyermekklinikát másfél milliárd forintból fejlesztik, illetve gyermek sürgősségi osztályt hoznak létre. Ezen kívül gyermek- és ifjúságpszichiátriát érintő fejlesztések valósulnak meg.

A minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztése keretében

ápolási eszközpark fejlesztéseket visznek véghez 445 millió forint értékben.

A fejlesztések során nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra is. 3 milliárd forintból alakítják át és bővítik a Zeneművészeti Kar épületét, valamint 650 millió forintos kormányzati támogatásból rekonstruálják az Állam- és Jogtudományi Kart. A Fogorvostudományi Kart uniós forrásból költöztetik a Vasas Szent Péter utcai egykori rendelőbe.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Fül-Orr-Gége Klinikát egymilliárd forintból fejlesztik, illetve

fejközpontot építenek,

ahol a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsont-sebészeti és ideg-sebészeti betegek teljes körű ellátást kaphatnak, beleértve ezen területek speciális onkológiai kiszolgálását is.
A volt SZOTE Óvoda épületében saját forrásból, félmilliárd forintból beiskolázási épületet hoznak létre a külföldi egyetemi hallgatóknak.

Az egyetem orvosképzésének színvonalát emeli az elméleti tömb létrehozása. Ilyen épület csak Szegeden nincs a négy orvosi karral rendelkező egyetem közül. Ez a projekt a Fogorvostudományi Kar költöztetésével együtt majdnem 7 milliárd forint uniós forrásból valósul meg.

Kormányzati forrásból hozzák létre a Science Parkot a lézerközpont mellett, valamint inkubátor házat is,

mely laboratóriumokkal és egyéb kutatási infrastruktúrával ad otthont a Molekuláris Medicina Kiválósági Központnak a Debreceni és a Semmelweis Egyetemmel, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal és a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Innovációs Hivatallal konzorciumban.

Nemrégiben derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választották a legzöldebb magyar egyetemnek. Idén további 101 millió forintot költhet az egyetem napkollektorok telepítésére.