Újabb hidegbetörés Magyarországon

2019.01.12. 12:00

Viharos széllel érkezik meg a hét elején Magyarországra az északi hideg.

Újabb hidegbetörési hullám éri el Európát – tájékoztatott Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szolgálat azt írja, hogy egy kimélyült ciklon hatására újabb hidegbetörés éri el Európa északi, középső és keleti részeit. Természetesen a hideget és a havazást is hozza magával, így sok helyen újfent hóesés és didergés várható.

Magyarországot ennek a ciklonnak a hidegfrontja hétfőn éri el, de inkább a viharos szélben nyilvánul meg a hatása, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

Tegnapi előrejelzésében azt írta az OMSZ, hogy

Szombaton napközben halmazállapot-váltásra van kilátás az ország legnagyobb részén, ekkor átmeneti gyenge ónos eső sem zárható ki.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére adtak ki figyelmeztetést. A várható friss hó mennyisége maximum 4 centiméter lehet. Többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik a nyugati szél. Az előrejelzés szerint

szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2 fok között lesz,

a kezdetben derült, szélcsendes, hóval borított területeken helyenként ennél hidegebb is lehet.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hétvégén még enyhülés lesz tapasztalható, azonban a hét elején felhőátvonulásokra, elszórtan záporokra, majd hózáporokra és gyakran viharossá fokozódó szélre van kilátás. 0 és +5 fok közötti értéket mutathatnak a hőmérők.