Brüsszel tovább erőlteti a kötelező kvótát

2019.01.13. 13:16

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap sajtótájékoztatót tartott. Itt többek között Brüsszel migránspárti politikájáról beszélt.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta, hogy Brüsszel tovább erőlteti a kötelező betelepítési kvótát.

Később arról is beszélt, hogy több politikus közelmúltbeli nyilatkozata utal arra, hogy a „bevándorláspárti” Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) még a májusi EP-választás előtt tető alá akarja a migránsok kötelező elosztásának mechanizmusát.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Halász János azt is mondta, hogy az EP-választás tétje, hogy Európa migránspárti kontinens lesz-e.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz továbbra is küzd az illegális migráció és a kötelező betelepítés ellen.

Erre több brüsszeli nyilatkozat utal az elmúlt időszakban - mondta Halász János. Példaként említette, hogy szerdán az Európai Bizottság migrációs biztosa beszélt arról, hogy egy állandó, kiszámítható és fenntartható mechanizmusra lenne szükség a migránsok elhelyezéséhez, vagyis kvótára.

Dimitris Avramopoulos azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a mostani brüsszeli bizottság - "amely utolsó hónapjait tölti" - még kész lenne gyorsan tető alá hozni ezt - tette hozzá.

Ugyanerről beszélt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is, aki feketén-fehéren kijelentette, hogy a mostani Európai Parlament készen áll arra, hogy újra nekifusson a kötelező betelepítési kvótának - közölte Halász János.

Felidézte, Magyarországon 2016 október elején volt egy népszavazás, amelyen több mint 3 millió 280 ezer ember utasította el a kötelező betelepítési kvótát.

Többek között ezt is megerősítették tavaly áprilisban az országgyűlési választásokon. A Fidesz továbbra azt a politikát követi, mely szerint nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon.

Kérdésre válaszolva a legnagyobb pofátlanságnak nevezte, ahogy a Demokratikus Koalíció képviselői hazudoznak a nyugdíjak ügyében. A Gyurcsány-Bajnai-kormány volt, amely elvett egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól.