Kovács Zoltán: A migráció kulcskérdés minden európai országban

2019.01.13. 15:31

A migráció kulcskérdés minden európai országban, az elmúlt három évben egyértelművé vált, hogy a migrációhoz kapcsolódó politikai kérdések az élet minden területét áthatják – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kovács Zoltán felidézte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakat, amelyek szerint a következő két évtized meghatározó kérdése lesz Európában a bevándorlás, illetve az illegális migránsok érkezése.Európának vissza kell találni a gyökereihez, mert a globális migráció miatt a kontinenst érő kihívás így válaszolható meg a leghatékonyabban, valamint az Európa jövőjére vonatkozó kérdések is ebből az eredeti felfogásból, a keresztény kultúrkörhöz fűződő viszonyból magyarázhatók leginkább. Az Európai Néppártban jelenleg meglévő választóvonal jelzi, melyek azok a tagpártok, amelyek valójában liberálissá váltak – tette hozzá. 

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkáraFotó: Koncz Márton

A közép-európai régió országai, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia az illegális migrációval összefüggésben olyan felfogást tettek magukévá, amelyből sok más európai kérdéshez kapcsolódva is önálló, a nyugat-európaival egyenrangú megközelítéseket alakítottak ki– hangsúlyozta Kovács Zoltán. Bizonyos értelemben ehhez a csoporthoz kapcsolódik Ausztria, Olaszország vagy Bajorország is, nagyon erős közép-európai identitás alakult ki, amelynek rendkívül fontos szerepe lesz.Az Európai Parlament összetétele meg fog változni– jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, bíznak abban, hogy bevándorlásellenes többség jön létre, amely segít Európa eredeti identitásának, kultúrájának megtartásában.

Az EP-választási kampánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt néhány hétben Magyarországon egy valódi programok és valódi elképzelések nélkül politizáló ellenzék durva, meghökkentő és elképesztő formában próbálta az akaratát a nyilvánosság számára megjeleníteni. A lényeg ettől nem változik, a többség Magyarországon nem ért egyet a bevándorláspárti magyar ellenzék felfogásával – közölte.

A valóság az, hogy a migráció meghatározó kérdés Európában, és a magyar kormány az elmúlt három évben jól fogalmazta meg a válaszokat, illetve ültette át azokat a gyakorlatba – mondta Kovács Zoltán.