Nemzeti városvezetést szeretne Botkáék helyett a Szegedi Tudományegyetem

2019.01.14. 14:02

Nemzeti tartalommal kívánják megtölteni a helyiek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) megújult épületeit – mondta Zakar Péter, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese. Új városvezetést is szeretne az egyetem, hiszen eddig csak a kormány támogatására számíthattak, ha fejlődni akartak, a Botka László-féle szocialista vezetésre nem - hangzott el Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter beszélgetésén. Az eseményről a Délmagyar számolt be.

Péntek este a szőregi plébánián a száz éve meghalt Kálmány Lajos néprajzkutatóra, katolikus plébánosra emlékeztek a szegediek.

Latorcai Csaba és Zakar Péter a 100 éve meghalt Kálmány Lajosról való megemlékezésen.Forrás: Délmagyar.hu

Az eseményen ott volt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár is, a megemlékezést követően Zakar Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettesével kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek fókuszában az SZTE nemzeti lábakra helyezésének szándéka állt.

A kormány eltökélt a nemzeti kultúra és identitás mellett, de az újkori népvándorlás nagyban meg tudja változtatni mindezt. Azt gondolom, hogy történelmi fordulópontot él meg jelenleg Európa, de ahhoz, hogy helyes irányba tudjon fordulni, kapaszkodópontokra van szükség – mondta a közigazgatási államtitkár.

Tehát tudnunk kell azt, hogy hol születtünk, honnan érkeztünk és hová tartozunk. A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást. Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze – fűzte hozzá.

A második pont a nemzet fogalma, amely a legcsodálatosabb kötőelem, hiszen ebbe születtünk bele. Helyes irányba kell ezért terelnünk az oktatást, az értékeket kívánjuk támogatni. A nemzetiség a fennmaradás alapja – hangsúlyozta Latorcai.

Zakar Péter erre azt mondta: az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény.

Egyre több nemzetközi kapcsolatuk van, és az a céljuk, hogy ezekben az együttműködésekben értékként képviseljék a nemzetiséget. Ugyanakkor több ezer külföldi hallgatónk van, és kihívás, hogy a diákjainkat hogyan készítjük fel a kultúrákkal való találkozásokra – mondta.

A kormány támogatása által külföldre is eljuthatnak a fiatalok, kutatómunkájuk során más országból jött társaik hagyományait, értékeit is megismerhetik, illetve a magyar nemzetet is képviselik. Közben folyamatosan fejlődik az intézményünk, szintén a magyar kormány és az unió hozzájárulásával, azonban ezeket a felhúzott, felújított intézményeket lendülettel kell felruházni – magyarázta nézőpontját a rektorhelyettes.

Közös álláspontjuk, hogy rendszerbe kell helyezni a fejlesztéseket, amelyekben nagy hangsúlyt kell fektetni az értékekre, a nemzetre.

Azt szeretnénk, hogy azért jöjjenek ide a fiatalok, mert értéket kapnak a tudás mellett. A magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig, ennek kell a más országokkal való kapcsolatok alapjának lennie – közölte Zakar.

Ugyanakkor a köznevelésben jelenlévőknek egy paradigmaváltáson kell átmenniük, az alaptantervet is ezért vizsgáltuk felül, a nemzetre helyezzük a hangsúlyt, viszont olyan pedagógusok kellenek, akik ezt át is tudják adni a jövő generációjának – fejtette ki.

Számos lépést tettünk már ezek érdekében, bevezettük a pedagógus-életpályamodellt, rekonstruáljuk a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, és most arra törekszünk, hogy akkreditált továbbképzésekben részesüljenek a nevelők, oktatók – tette hozzá.

Égetően fontos a gondolatformálás.

A nemzeti talajon állást nem zárja ki a nemzetközi kapcsolat, hiszen magyar értékekkel lehet megtölteni az együttműködéseket, éppúgy, mint az SZTE épületeit, amihez mindennemű támogatást megad a magyar kormány, ellentétben a Botka-féle városvezetéssel – szögezte le az államtitkár.

Szomorúan tapasztalják, hogy a baloldali többségű önkormányzat évtizedek óta semmibe veszi az egyetemet. Még a városi naptárban sem kaptak helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik - mondta Zakar Péter.

Azzal sem értenek egyet, hogy minden ellenzéki párt az SZTE főépülete elé szervezi a kormányellenes tüntetéseket, pedig ehhez nem járul hozzá az egyetem, de ennek ellenére a város jegyzője mégis hagyja ezt.

Azt gondolom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül egyesek ezt látják a helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzeti szellemű nevelésre – tette hozzá.

Latorcai Csaba kiemelte, a jobboldal jó úton jár, hiszen nincs más, jobb receptjük az ellenzékieknek az ország kormányzására, pozitivitás sincs a mondanivalójukban, véleményterrort folytatnak, ezzel ellentétben viszont a konzervatív keresztények nem kiabálnak, képesek mások véleményét elfogadni. Zárásként azt javasolta Zakar Péternek, érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK