Természetkárosítás miatt jogerősen egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Berettyóújfalui Járásbíróság kedden azt a négy cseh állampolgárt, aki 2017 szeptemberében fokozottan védett Nagy szikibagolylepkékre vadászott a biharsági tájvédelmi körzetben - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel. A bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket a bíróság elkobozta.

Dobó Dénes elmondta, hogy a bíróság által megállapított tényállás szerint a négy cseh férfi évek óta jár a környező országokba, elsősorban lepkék élőhelyeit tanulmányozni. A kloroformos csapdákban gyűjtött lepkéket pedig preparálás után kiállításokra vitték, vagy eladták azokat.A Hortobágyi Nemzeti Park területén, a hencidai Csere-erdőnél, amely egyébként a Natura 2000 hálózat része, a négy vádlott 2017. szeptember 28-án este kilenc lepkecsapdát, és egy lepkefogó ernyőt helyezett el. Azért ezt a területet választották, mert tudták, hogy ott található meg a fokozottan védett Nagy szikibagolylepke és tápláléka, a sziki kocsord nevű növény.

A kifejlett Nagy szikibagolylepke, amelynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint, mindig szeptember-októberben jelenik meg azon a területen.

A Nagy szikibagolylepke természetvédelmi értéke 250 ezer forint, a fekete piacon 100 eurót (33 ezer forint) adnak érte (a kép illusztráció)Forrás: wikipedia

A természetvédelmi őrök a négy cseh férfit tetten érték, a vegyszeres csapdákban pedig négy elpusztult Nagy szikibagolylepkét is találtak.
A kloroformos vödörcsapdák egyértelműen alkalmasak voltak a fokozottan védett faj azonnali károsítására, elpusztítására. A kloroform gerinctelen állatoknál kis koncentrációban is azonnali halálhoz vezet - ismertette a Debreceni Törvényszék szóvivője, aki hozzátette, hogy a férfiaknál lévő, a lepkék begyűjtésére és preparálására alkalmas tárgyak (rovartű, kloroform, ölőüveg) arra utaltak, hogy a csapdákban maradó lepkék preparálása volt a céljuk.

A Nagy szikibagolylepke feketepiaci értéke egyedenként 100 euró is lehet.

A védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges kutatáshoz, gyűjtéshez, kísérlet végzéséhez és jármű használatához is, a vádlottaknak ilyen engedélyük nem volt.
A tárgyaláson mindannyian beismerték a bűncselekmény elkövetését, elmondták, hogy a lepkéket preparálni akarták, majd az első- és harmadrendű vádlott gyűjteményébe kerültek volna.Kovácsné Pajer Zsuzsanna bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak több jogszabályt is megsértettek, és társtettesként követték el a természetkárosítást. Enyhítő körülmény volt a vádlottak büntetlen előélete és beismerő vallomásuk. Az elsőfokú bíróság határozata jogerős.