Magyarország segít felkutatni a holokauszt áldozatait a Dunában

Pintér Sándor
Budapest, 2018. március 9. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a Herbert Kickl osztrák belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Belügyminisztériumban 2018. március 9-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Belügyminisztérium, amiben amely szerint Magyarország minden segítséget megad Izraelnek az esetlegesen a Dunában található holokausztáldozatok maradványainak felkutatásához.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatásuk szerint Arijeh Deri, Izrael Állam belügyminisztere és Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere hétfőn folytatott megbeszélést Budapesten. A találkozón Aryeh Deri - egyebek mellett - nagyrabecsülését fejezte ki és köszönetet mondott azért a segítségért, támogatásért amit Magyarország részéről tapasztal a kutatásban.

Pintér Sándor támogatásáról biztosította izraeli kollégáját.

Az izraeli belügyminiszterrel szinte egy időben érkeztek Budapestre a ZAKA International Rescue Unit munkatársai.

– olvasható a minisztérium közleményében.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Reuters hétfőn írt arról, hogy egy izraeli kutatócsoport érkezett, hogy - Magyarország engedélyével és együttműködésével - a holokauszt áldozatai után kutasson a Dunában.

A maradványokat zsidó szertartás szerint temethetik majd el.

A jeruzsálemi Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) szerint a holokauszt során mintegy 565 ezer embert öltek meg, többségüket 1944 májusa és júliusa között az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Októberben a nácik a Duna partról zsidók ezreit ölték a folyóba.