A magyarok többsége elutasítja a migrációt

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt - olvasható a Századvég Alapítvány szerkesztőségünknek megküldött közleményében. A felmérés eredménye ismét alátámasztotta, hogy a magyar társadalom elutasítja a migránsok tömeges, ellenőrizetlen beáramlását.
Vágólapra másolva!

A kutatás több aspektusból vizsgálta az Európába irányuló migrációs válságot. Ezek a válaszok érkeztek:

  • Tartanak Afrika megindulásától: A megkérdezettek 76 százaléka arra számít, hogy a következő évtizedben tömegesen érkeznek majd migránsok Afrikából az európai kontinensre. Csupán minden tizedik válaszadó nyilatkozta azt, hogy egyáltalán nem tart ettől.
  • Gazdasági okokból érkeznek: A közvélemény-kutatás alapján a magyarok mintegy kétharmada (66 százaléka) szerint a legtöbben egyértelműen gazdasági okokból érkeznek az Európai Unióba, és csak tízből hárman (29 százalék) vélekednek úgy, hogy menedéket keresnek, mert nincsenek biztonságban saját hazájukban.
  • Terhet jelentenek az európai gazdaságnak: A válaszadók 87 százaléka szerint az érkezők inkább terhet jelentenek az EU gazdasága számára, és csupán a megkérdezettek 8 százaléka válaszolt úgy, hogy erősítik azt.
  • Kulturális konfliktusok várhatóak: A megkérdezettek 86 százaléka szerint az EU-t és Magyarországot célzó, a kontinensen kívülről történő bevándorlás inkább a kulturális konfliktusok esélyét növelné, és nem az ország kulturális sokszínűségét. Ez utóbbit csupán a válaszadók 9 százaléka jelölte meg.
  • Elégedettség a kormány migrációs politikájával: 72 százaléka összességében elégedett a Magyar Kormány tevékenységével az illegális bevándorlás visszaszorítása kapcsán. A válaszadók 46 százaléka kifejezetten támogatóan nyilatkozott, miközben csupán 28 százalékuk fejezték ki valamilyen szintű nemtetszésüket.
Migránson Finnországban Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola
  • Elégedetlenség az unió migrációs politikájával: a megkérdezettek 78 százaléka elégedetlen összességében azzal, ahogy az EU az illegális bevándorlást kezeli. A válaszadók 46 százaléka egyáltalán nem elégedett, miközben mindössze 18 százaléka számolt be arról, hogy valamennyire elégedett az unió válságkezelési tevékenységével.
  • A V4-ek jobban kezelik a migrációs válságot, mint az uniós elit: a magyarok 67 százaléka úgy véli, hogy a migrációs válságot a kelet-közép-európai országok kezelik jobban, míg a brüsszeli intézkedéseket csupán 21 százaléka tartja célravezetőbbnek.
  • Elutasítják a kvótarendszert, hatékonyabb uniós védelem kell: a válaszadók szerint az uniónak hatékonyabban kellene védenie a határokat (93 százaléka vélekedett így), miközben 81 százalékuk elutasítja a kvótarendszerre vonatkozó tervet.

A Századvég a telefonos közvélemény-kutatást 2018. december 6-12. között végezte,1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével.

Brüsszel hazudik a válságról

A kutatásnak azért van különös aktualitása, mert a brüsszeli, bevándorláspárti elit időközben valóságtagadásba kezdett. „Nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, az illegális határátlépések száma messze elmarad a korábban regisztráltakhoz képest, a politikai ellenállás e tekintetben ugyanakkor erősödött" – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja kedden. A probléma csak azzal van, hogy

azokban a tagállamokban csökkent a migránsok száma, ahol erőteljesen fellépnek az illegális bevándorlással szemben (például Olaszország).

Ahol nem így kezelték a helyzetet, ott kifejezetten nőtt a számuk (például Spanyolország és Görögország). A legsúlyosabb migrációs krízis Cipruson alakult ki.