Fekete-Győr Andrásék nem használták fel szabályszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan a kampánypénzeket. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most lépett az ügyben, és közleményében kezdeményezte a párt állami támogatásának felfüggesztését. A gazdasági ellenőrző szerv egy teljesen közérthető, színes videót is készített az ügy kapcsán. Ismert, a párt több mint félmilliárd forint közpénzt kapott a választási kampányra.

 "Lezárta a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését az Állami Számvevőszék" - olvasható az Állami Számvevőszék mai, szerkesztőségünknek is megküldött közleményében. Majd eredményt is hirdetett az ügyben.

Nem használták fel szabályszerűen a kampánypénzeket

A gazdasági ellenőrző szerv kiemelte, hogy az áprilisi parlamenti választási kampány finanszírozására összesen 527,6 millió forint állami támogatást kaptak Fekete-Győrék. Megállapították, hogy a

Momentumnál a kampánypénzeknek a felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható.

Hozzátették, hogy a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása, valamint a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása esetében is így történt.

Az Állami Számvevőszék egy teljesen közérthető, színes videót is készített az ügy kapcsán, itt utdja megnézni:

Ugyancsak problémás volt a gazdasági szerv értékelése szerint, hogy 

  • az ÁSZ felé fennálló közreműködési kötelezettségét nem teljesítették;
  • a közpénzek felhasználásáról nem bocsátottak adatot az ellenőrzés rendelkezésére;
  • a támogatás szabályszerű felhasználását hiteles adatokkal, dokumentumokkal nem támasztották alá;
  • nem igazolták, hogy betartották a vonatkozó törvényi előírásokat.

A Momentum nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, így mindez felveti, hogy

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött;
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljes körűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást;
  •  a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást, és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon;
  • a Momentum olyan tiltott hazai vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Az ÁSZ ennek következtében

kezdeményezte a Momentum költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A Párbeszéd sem járt sokkal jobban, esetükben is kezdeményezte az ÁSZ a költségvetési támogatás felfüggesztését. Közleményükben leszögezték, hogy jelenleg további hét párt ellenőrzése folyamatban van.