Megakadályozzuk, hogy Brüsszel végrehajtsa az ENSZ migrációs csomagját

Szijjártó Péter
Budapest, 2018. december 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vestfrost Zrt. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 3-án. A dán vállalat Csongrádon 4,4 milliárd forint beruházással bővíti hűtőgépgyártó és raktározási kapacitását, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió kormányzati támogatás ad, a beruházással 93 új munkahely jön létre. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Brüsszel mindent elkövet, hogy élen járjon az ENSZ globális migrációs csomagjának végrehajtásában, de ezt mi meg fogjuk akadályozni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Tavaly Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma, Törökországban 50 százalékkal több illegális bevándorlót fogtak el, mint 2017-ben, és Cipruson is duplájára nőtt az érkezések száma. Emellett a görög-török szárazföldi határon is folyamatosan emelkedik az érkezők száma - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Az ENSZ globális migrációs csomagja olyan helyzetet idézett elő, amikor

a globális migrációs folyamatok újabb lendületet kapnak,

hiszen a csomag a migráció megállítása helyett annak menedzselésére helyezi a hangsúlyt, ami elfogadhatatlan. Szijjártó Péter szerint

az ENSZ 40 tagállama nem szavazta meg a csomagot,

ezért elfogadhatatlanok azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy nemzetközi jogi hivatkozási alappá tegyék a csomagot. Sok ilyen törekvés lesz Brüsszelben is, mert az ottani tisztségviselők presztízsveszteségként élték meg, hogy nem tudtak elöl menni a globális migrációs csomag elfogadásában, mivel

Magyarország már az elején világossá tette, ebben biztosan nincs közösen képviselhető európai álláspont

- tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Most ezt kompenzálva mindent elkövetnek, hogy Brüsszel élen járjon a globális migrációs csomag végrehajtásban. Ezt mi természetesen meg fogjuk akadályozni - jelentette ki Szijjártó Péter.

Emlékeztetett arra is, hogy az EU 9 tagállama, azaz egyharmada nem szavazta meg a csomagot, tehát

Szijjártó Péter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy az osztrák-magyar határt 55 ponton lehet átlépni a jogszabályoknak megfelelően, ezek közül 19 nagy forgalmú átkelőhely, 36 pedig kisebb forgalmú, és

utóbbiak közül 10 esetében léptetett életbe korlátozásokat Ausztria.

Miután tárgyaltak a helyzetről, 4 helyen minden korlátozást feloldottak, és 6 útkapcsolat maradt, ahol az osztrák polgármesterek kérésére egyelőre fennmaradtak a korlátozások, de ezekből csak egy jelent aszfaltozott utat, a többi 5 földút, a tárgyalások ezekről a határátkelési pontokról folytatódnak - jegyezte meg.

Szijjártó Péter a nagyberuházásokról szólva megjegyezte, hogy a világgazdaságban óriási változások zajlanak, a rendkívül modern technológiai megoldások ma már az alapot jelentik, a siker alapvető kritériumait jelentik.

hogy ne csak termelési, hanem sokkal inkább kutatás-fejlesztési helyszínként kezeljék Magyarországot a nagy nemzetközi és a magyar vállalatok.

2018-ban 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, összesen 1380 milliárd forint értékben.

Soha nem érkezett még ennyi és ekkora értékű beruházás Magyarországra - jegyezte meg a tárcavezető. A beruházások

17 ezer új munkahelyet hoztak létre, amelyeken az átlagfizetés 420 ezer forint.

Ez 40 százalékkal több a 2017-ben létrehozott munkahelyeknél - mondta Szijjártó Péter, aki megjegyezte, hogy ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt a Magyarországon létrehozott munkahelyeken előállított hozzáadott érték, az ott képviselt technológiai színvonal, a kutatás-fejlesztési tartalom dinamikusan, rendkívül gyorsan növekedett.