Jövő héten lesz meg a nemzeti konzultáció eredménye

Átadták a nyírteleki Kastélykert óvoda és bölcsőde új épületrészét
Novák Katalin
Vágólapra másolva!
A 2010-es összeg duplája, azaz kétezer milliárd forint jut az idei évben családtámogatásokra. A családi adókedvezmény az egyik legnagyobb tétel a 2019-es költségvetésben, amit a kormány 2011-ben vezetett vissza – mondta Novák Katalin az Echo TV-ben. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt is elmondta, hogy a családok támogatásáról szóló nemzeti konzultációnak jövő héten lesz eredménye, továbbá az államtitkár azt is közölte, 44 szülészetet fejlesztenek a jövőben, ezzel is ösztönözve a fiatalokat a gyerekvállalásra.
Vágólapra másolva!

A családok évtizedének nevezte Novák Katalin a mostani időszakot, hiszen Magyarországnak 2010 óta van olyan kormánya, ami a családokat helyezi középpontba és a családi értékeket hangsúlyozza. Elmondása szerint a döntéseknél mindig azt mérlegelik, hogy a lehető legjobb legyen a magyar családoknak. Kiemelte: a kormány célja a fiatalokat segíteni a gyermekvállalásban.

Minden eddiginél több forrás jut a magyar családoknak a 2019-es költségvetésben.

Novák Katalin Forrás: MTI/Balázs Attila

Az egyik legnagyobb tétel a családi adókedvezmény, amelyet 2011-ben vezetett vissza a kormány, és azóta is folyamatosan bővül – emelte ki Novák.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy először az egy-, majd a kétgyerekes családokra terjesztették ki a kedvezményt, amit ezután az alacsonyabb jövedelmű családok segítésére nemcsak az adókból, hanem a járulékokból is igénybe lehetett venni. Az idei év újdonsága

a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény tovább emelkedése.

Ma egy kétgyermekes család havi 40 ezer forintot spórol meg a támogatással – tette hozzá. Novák Katalin idesorolta még a GYED-et, a GYED Extrát továbbá az otthonteremtési programot és a kétgyermekeseknek járó csok mellé adható kedvezményes hitelt.

Jövő héten lesz eredménye a nemzeti konzultációnak

Az eddigi nyolc nemzeti konzultációból a mostani, ami a családok támogatásáról szól, a harmadik legnépszerűbb – fejtette ki Novák, hozzátéve:

eddig 1,4 millióan válaszoltak a kérdésekre.

Jelenleg a kérdőívek feldolgozása zajlik, de jövő héten már be tudnak számolni az eredményekről. Az államtitkár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha a visszajelzések többsége szerint a gyereknek joga van az apához és az anyához egyaránt, akkor az alaptörvényt is módosíthatják.

Családbarát szülészetek

Az első körben 6,7 milliárd forinttal tudunk támogatni 44 szülészetet, amire pályázat útján jelentkezhetnek a kórházak – mondta az államtitkár a családbarát szülészetekkel kapcsolatban, hozzátéve: