Gyurcsány-hatás: rosszul jönne ki az ellenzék egy közös listából

SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Jobbikkal szimpatizálók egyharmadát és a baloldali szavazók egyötödét elvesztené az ellenzék egy közös európai parlamenti listaállítás esetén – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az elemzés során arra jutottak, a lemorzsolódás hátterében minden valószínűség szerint Gyurcsány Ferenc elutasítottsága áll. Ha az ellenzék pártjai összeállnának, a Fidesz-KDNP a legutóbbi európai voksolásnál is jobban szerepelne, az ellenzék pedig történelme legrosszabb európai parlamenti eredményét érné el.
Vágólapra másolva!

„Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!" – ezzel a felkiáltással hirdette meg Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a közös, ellenzéki, bevándorláspárti listát a legutóbbi ellenzéki tüntetésen. Ez a gyakorlatban az jelentené, hogy egységfrontban indulna Brüsszelbe a komplett ellenzék, amellyel létrejönne egy Gyurcsány-Jobbik-Momentum-LMP-MSZP szivárványkoalíció. A szocialista politikus ötletét több politikus is támogatta: a párbeszédes Tordai Bence, az MSZP-s Ujhelyi István, és Kunhalmi Ágnes is egyértelműen kiállt a totális ellenzéki egység mellett. Ami a legérdekesebb az egészben, az a Jobbik irányváltása: az eddigiektől eltérően Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy "nemcsak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is együttműködünk, ha szükséges", Mirkóczki Ádám kommunikációs igazgató pedig arról beszélt, az ellenzéki pártoknak most nem egymással kell hadakozniuk, mert külön-külön nincs esélyük.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy múltbeli sérelmük ellenére a Jobbik késznek mutatkozik régi ellenfelével, a DK-val együttműködni.

A Nézőpont Intézet éppen ezért arra volt kíváncsi, hogyan fogadják szavazóik az ellenzéki elit egységfrontos törekvéseit.

Gyér a közös lista támogatottsága

"A jobbikosok 33 százaléka, a baloldali pártok szimpatizánsainak pedig 20 százaléka nem szavazna egy teljes körű ellenzéki összefogásra" - derül ki a kutatásból. Hozzáteszik, hogy mind a Jobbik, mind pedig a baloldali pártok (MSZP-Párbeszéd, DK, Momentum, LMP, Liberálisok) szimpatizánsain belül felülreprezentáltak a közös listát elutasítók a kelet-magyarországi lakosok körében. Mindemellett megmutatkozik az is, hogy a DK-sok jóval nagyobb arányban fognának össze akár a Jobbikkal is, mint az MSZP-sek (83, illetve 55 százalék).

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére. Szavazóik nem díjazták az ötletet Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc a fő ok

A lemorzsolódás egyik fő indoka valószínűleg, hogy Gyurcsány Ferenc elutasítottsága a magyarok körében továbbra is kiemelkedően magas, 73 százalékos - írja a Nézőpont, majd hozzáteszik, ezzel továbbra is

a DK elnöke a legnépszerűtlenebb magyar politikus.

Részleteiben ez a következőképpen néz ki: a Jobbik táborán belül 84 százalék, de még a baloldalon belül is a többség (55 százalék) elutasítja. Ezen a ponton jól láthatóan elválik a Jobbik vezérkarának törekvése a párt megmaradt szimpatizánsainak elvárásától, ami a jövőben további feszültségeket okozhat.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és parlamenti képviselője a legelutasítottabb baloldali politikus. Ő az akadály? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mi lenne az eredmény egy közös, ellenzéki bevándorláspárti, lista esetén?

A Nézőpont Intézet legutóbbi adatai alapján, ha az ellenzéki pártok külön indulnának, akkor

  • a Fidesz-KDNP 54,
  • a Jobbik 14,
  • a baloldali pártok pedig összességében 26 százalékot szereznének.

"Közös listaállítás esetén azonban változna a helyzet, nagyobb a taszító, mint a szimpatizánsokat vonzó hatása a napirenden lévő együttműködési stratégiának" - erre az eredményre jutott a közvélemény-kutató cég.

Közös indulás esetén a következőképpen nézne ki a blokkok támogatottsága:

  • a Fidesz-KNDP 60,
  • a "szivárványkoalíció" pedig 33 százalékot érne el,
  • mindebből az következik, hogy Fidesz-KDNP 13 helyett 14, az ellenzéki pártok – a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig – 8 helyett 7 mandátumot szereznének a májusi választáson.
A Nézőpont Intézet EP-mandátumbecslése: rosszul járna az ellenzék egy közös listával Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet a kutatás eredményének ismertetését követően levonta a konzekvenciákat:

a közös lista elutasítottságának magas szintje miatt mandátumvesztés állna elő, amelynek köszönhetően a 2014-es eredményét is alulmúlná az ellenzék.

Egyúttal kiemelték, az ellenzéki közösködés esetén a kormánypárti lista több szavazatot kapna, és az öt évvel ezelőttinél egy mandátummal többet szereznének.