Kilenc megyére adtak ki riasztást a havazás miatt

2019.01.21. 19:52

Több megyére figyelmeztetést adtak ki keddre a havazás miatt. A Magyar Közút a téliesebb útviszonyokra figyelmeztet.

A késő esti óráktól a déli tájakon ismét hószállingózás, gyenge havazás várható. Kedd hajnalig nagyjából 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki a Pécs-Békéscsaba vonaltól délre - írta az Országos Meteorológiai.

Kedden estig a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonalig lehet havazásra számítani, összességében 10 centiméternyi hó hullhat. A déli, délkeleti határvidéken akár a 10 centimétert is meghaladhatja a hóréteg.

IllusztrációForrás: MTI/Komka Péter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a havazás miatt.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul, de az eleinte derült, havas északkeleti tájakon jóval hidegebb is lehet. A nappali maximumok mínusz 2 és plusz 2 fok között alakulnak.

IllusztrációForrás: MTI/Komka Péter

A közútkezelő közleményében azt írta, a Magyar Közút továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosság-mentesítési munkákon fog dolgozni, de a folyamatos havazás idején - egyes térségekben - időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell készülniük az autósoknak.

A munkákat ütemezetten, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik.