A közép-európai országok észszerű migrációs politikát folytatnak, saját állampolgáraik biztonságát tekintik elsődlegesnek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor Roberto Antonionéval, a Közép-európai Kezdeményezés újonnan megválasztott főtitkárával tárgyalt.

A tárca közleménye szerint Szijjártó Péter hivatalában fogadta az olasz politikust. A miniszter azt mondta, hogy a magyar külpolitika szíve közepe Közép-Európa, ami az európai növekedés motorja lesz a közeljövőben.

Roberto Antonione, a Közép-európai Kezdeményezés, a KEK új főtitkára és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Budapesten 2019. január 22-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország növeli hozzájárulását a Közép-európai Kezdeményezés, a KEK fejlesztési alapjához azzal a céllal, hogy a nyugat-balkáni fejlesztésben minél nagyobb arányban vehessenek részt magyar vállalatok. Az is bizonyítja, hogy a közép-európai országok észszerű migrációs politikát folytatnak, hogy a KEK tagállamai közül nyolc ország nem szavazta meg a migrációs paktumot - mondta Szijjártó Péter.

Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

A jelenleg 17 tagállamból álló KEK olasz kezdeményezésre 1989. november 11-én Budapesten jött létre. Jelenleg Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna a tagja.

A KEK fő céljának a regionális együttműködés és az európai integráció elősegítését, valamint az EU-n kívüli tagállamok uniós csatlakozási folyamatának támogatását tekinti.