Így jutott el Karácsony Gergely az MSZP-ből az MSZP-be

2019.01.23. 08:09

A Hír Televízió Főhős című politikai magazinjában Apáti Bence műsorvezető és Losonczi Kata felelős szerkesztő bemutatta Karácsony Gergely zuglói polgármester, a baloldal örökös jelöltjének politikai életútját, amit röviden a köpönyegforgatás szóval tudnánk összefoglalni.

Karácsony Gergely, aki mellesleg a nullaszázalékos támogatottsággal rendelkező Párbeszéd (P) nevű viccpárt társelnöke is, Apáti Bence szavaival élve,  elhatározta, hogy maga mögött hagyja a csúnya MSZP-s időszakot, aztán ment, mendegélt, és eljutott az MSZP-hez. Tulajdonképpen ez a lényege a pályafutásának.

Legutóbb, egy január 10-i sajtótájékoztatóján azzal próbálta meg felhívni magára a figyelmet, hogy úgymond „be szerette volna venni” a Főpolgármesteri Hivatal épületét, de saját bevallása alapján

nem akarta a kamerák előtt kitörni a bokáját,

így végül nem mászott át a kerítésen, szóval ez sem jött össze neki.

Karácsony akkor vált fővárosi körökben viszonylag ismertté, amikor 2009-ben párttá alakult a Lehet Más a Politika (LMP), amelynek a szóvivője lett, majd a 2010-es országgyűlési választásokon kampányfőnökként tevékenykedett. Előtte hosszan dolgozott az SZDSZ-es Horn Gábor államtitkárságán a szocialista Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt is. Miatta is élt a gyanú, hogy az LMP valójában az SZDSZ reinkarnációja. 

A 2010-es önkormányzati választásokon a párt gyanús ügyekbe keveredett, voltak aktivisták, akik 

2-3 ezer forintot fizethettek ajánlócédulák vásárlásáért – idézi fel a Hír TV.

2011-ben a II. kerületi időközi országgyűlési-választáson volt jelölt, de persze csúnyán kikapott.

2012-ben Karácsony Gergely egy egyetemi fórumon arról beszélt, hogy „jobban utálja a szocikat, mint a Fideszt”, az együttműködést pedig azért támogatta, hogy „kihúzza a szocik seggéből az összefogást”.

Bajnai Gordon bukott kormányfő visszatérése után Karácsony megosztotta az LMP-t, aminek a vége pártszakadás lett.

Néhány képviselőtársával közösen megalakították a Párbeszéd Magyarországért (PM) nevű kamupártot, aminek a neve 2016-tól csak Párbeszéd (P).

A PM ezt követően összefogott Bajnai Együtt 2014 nevű balliberális mozgalmával.

Karácsony GergelyForrás: MTI/Balogh Zoltán

Bajnai Gordont a 2014-es parlamenti választási kampány során, vidéki körútjain a Hajdú-Bét botrányban játszott szerepe miatt mindenhol libákkal várták.

Ekkor valaki hamisan azt állította, hogy a libákért pénzt kapott a Fidesztől, majd később bevallotta, hogy valójában a PM 10 ezer forinttal lefizette azért, hogy azt hazudja: a kormánypárttól adtak neki 5 ezer forintot.

Karácsony persze tagadta az egészet.

Ezután jött a hatalmasat bukó kormányváltó összefogás, Karácsony – saját bevallása alapján – csak Unicum hatására, de azért elfogadta Gyurcsány Ferenc jelenlétét a nagy baloldali tákolmányban (ahogy Gyurcsány miniszterelnöksége idején a Miniszterelnöki Hivataltól kapott 21 millió forintot is).

Az országgyűlési választási bukás után azonban Karácsony nem adta fel, hanem az őszi önkormányzati választáson is indult, mint polgármester-jelölt Zuglóban, amit kis többséggel megnyert.

Zuglóban persze semmit sem csinált, az országos politikától pedig egy kis időre visszavonult.

Ebből az időszakban mindössze annyit tudhattunk meg tőle egy 24-nek adott interjújából, hogy még a saját anyja sem tudja, melyik pártban politizál.

2017 végére aztán már miniszterelnök-jelölt lett a Párbeszéd színeiben.

Egy nyilvánosságra került hangfelvétel alapján arról beszélt, hogy „a f.szért hagytam magam rábeszélni a miniszterelnök-jelöltségre”.

Később aztán mégis összbaloldali miniszterelnök-jelöltté vált.

Emiatt az Együtt-tel felrúgta a választási együttműködést, és olyan lett, mint egy igazi szoci.

A 2018-as országgyűlési választás persze óriási bukást hozott a baloldalnak, a Fidesz – Európában egyedülálló módon – harmadszorra is kétharmados többséggel győzött.

Karácsony azonban nem vonult vissza – ahogy a bukott politikusok ilyenkor szokták –, hanem először egy baloldali EP-lista vezetésére jelentkezett be, majd megpróbálta letagadni az egészet, végül bejelentette, hogy 

indul a főpolgármesteri majdnem előválasztáson.

Az nem világos, hogy megint miért akar egy bukásba belefutni, de ezt már csak ő tudja.

Az MSZP-s kihívója, Horváth Csaba szerint Karácsonynak nincs programja. Valószínűleg Karácsony Gergely sem tudja igazán, hogy mit akar.

Sem mögötte, sem a pártja mögött nincs teljesítmény. Ennek hiányát politikai migrációval próbálja meg ellensúlyozni, mindig oda megy, ahol többet ígérnek neki. Az évek folyamán igazi köpönyegforgatóvá vált.

A politikai pályafutásából már csak az hiányzik, hogy belépjen a balliberálissá váló Jobbikba.

Ami késik, nem múlik.