Sneider Tamás mindenről beszél, kivéve a náci botrányát

Sneider Tamás mente
Vágólapra másolva!
Már több mint másfél nap telt el a náci karlendítős botrány kirobbanása óta, de a Jobbik elnöke még mindig nem adott választ a legégetőbb kérdésre: lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar politikai elit egyik vezető politikusaként konkrétan náci megnyilvánulásokat tett. A jobbikos politikus azt már leszögezte, viccnek tartja még a felvetést is, miszerint le kellene mondania a pártelnökségről, úgy néz ki, a bocsánatkérést sem tartja megfelelő eszköznek a példátlan esetet követően. Mi ennek a magyarázata? Roppant egyszerű: a balliberális politikusok cinkos mosdatása miatt megteheti.
Vágólapra másolva!

A Hír TV a vasárnap esti hétórás híradójában mutatta be azt a felvételt, amelyen Sneider Tamás, felesége náci karlendítéssel pózolt esküvőjükön. A két évvel ezelőtt készült videón az látható, ahogy a párt képviselőcsoportjának jogásza kétszer is a hitleri mozdulatokat tett, a násznép meg lelkesen hejehujázott. A jelenetsor nyilvánosságra kerülését követően tegnap késő este újabb anyag látott napvilágot, amelyen a jobbikos pártelnök arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra. Szemmel láthatóan elkezdtek összecsapni Sneider Tamás feje felett a hullámok, azonban ő továbbra sem ad érthető magyarázatot az antiszemita botrányokra. Az meg, hogy lemondjon a pártelnöki tisztségéről és az Országgyűlés alelnöki posztjáról, szóba sem került.

Sneider-elv: Amiről nem beszélünk, az nem létezik

Vasárnap este óta sok mindennel foglalkozott közösségi oldalán, kivéve a mindenkit érdeklő témát:

lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar politikai elit egyik vezetője konkrétan náci megnyilvánulásokat tett.

A karlendítős eset napvilágra kerülését követően Facebook-oldala több órára „lefagyott”, első posztja hétfőn fél tizenegy környékén jelent meg, amelyben egy Semjén-nyilatkozatról mondta el a véleményét. Pár órával később közzétett, következő bejegyzésében a Jobbik egyik programpontját népszerűsítette, aminek semmi köze nincs a politikus náci botrányához. Tegnap estefele feltünedezett egy hosszabb írás az oldalán, azonban ebben is kerülte az érzékeny témát. Az egykori szkinhed, de most már a balliberális pártokkal való együttműködést szorgalmazó jobbikos országgyűlési képviselő ehelyett a „számára mindig ellenszenves álnemzeti politikusokról értekezett”.

Sneider Tamás és felesége, amint náci karlendítéssel pózol a kameráknak. A Jobbik elnöke továbbra sem mondott le, továbbra sem kért bocsánatot Forrás: MTI - HírTV

Nemcsak virtuális követőivel, hanem a baráti médiával is meglehetősen szűkszavú volt. A botrány kirobbanását követően fél nap csúszással arról számolt be Soros blogjának, hogy a karlendítős felvételen csupán „szórakoznak és poénkodnak” a résztvevők. Azt is elárulta az amerikai milliárdos portáljának, hogy párja attól még nem náci, mert a hitleri minta alapján pózolt egy baráti társaságban, és a felvételek kikerüléséért perelni fog. A balliberális ATV is megkereste, akiknek egyértelművé tette, hogy esze ágában nincs lemondani, viccnek tartja a felvetést is. A Jobbik médiájának még ennyit sem mondott: az Alfahírt egyáltalán nem érdekelte a történet kiindulópontja, a náci karlendítés, sokkal inkább kíváncsiak voltak arra, milyen jogi lépéseket tesz a pártelnök. Túlzás nélkül bravúrosan megoldotta a jobbikos portál, hiszen egyetlen egy betűt sem pazaroltak a kegyeletsértő mozdulat ismertetésére.

Még bocsánatot kérni sem hajlandó Sneider

Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van” – ezeket a sorokat Szávay István, Sneider Tamás párttársa vetette papírra, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel arról, ahogyan egy zsidó nő megverésével dicsekedett egy baráti társaságban. Bár az országgyűlési képviselő azóta sem tett eleget ígéretének, miszerint lemond parlamenti mandátumáról, legalább bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott.

A Jobbik elnöke jelen állás szerint még erre sem hajlandó, elzárkózott mindenféle ilyen jellegű lépéstől. Ugyan már két antiszemita jellegű anyag is előkerült, ami őt vagy szűkebb értelemben vett családját érintette, továbbra sem enged, helyette a teljes hallgatást választja.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője legalább bocsánatot kért azoktól, akiket zsidónő-verős mondatával megbántott Forrás: MTI

Hallgathat, mert a balliberális pártok elnézik neki

Hogy ezt megteheti, annak nagyon egyszerű oka van: a korábban a párt ellenségének számító, most már potenciális szövetségesként tündöklő balliberális alakulatok komoly mosdatásba kezdtek az ügyben, amivel azt sugallják, nem hátrálnak ki a náci botrányba keveredett Sneider mögül. Eddig a következő ellenzéki kommentárok születtek az ügyben:

  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): A kormánypárti politikusok nagyon vigyázzanak, mert akár az ő családjukról is kikerülhetnek videók, és akkor ne csodálkozzanak, ha számon fogják kérni őket.
  • Barabás Richárd (Párbeszéd): A Jobbik hónapról hónapra bizonyítja, hogy képes az önkritikára.
  • Gréczy Zsolt (DK): A Jobbik házon belül biztosan tisztázza az ügyet.
  • Szél Bernadett (független): Az ellenzéket Orbán Viktor hozta olyan helyzetbe, hogy együtt kell működniük.
  • Heisler András (Mazsihisz): A Jobbik csak szavakban változtatott a politikáján.
  • Vadai Ágnes (DK): „Pártkérdésekben forduljanak az illetékesekhez”
  • Heller Ágnes és Vona Gábor nem kommentálta a történteket.

Miért van az, hogy az antiszemita megnyilvánulásokra mindig ugró ellenzéki politikusok látványosan visszafogták magukat? Ennek sem túl bonyolult a magyarázata: az elmúlt hónapokban komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy közös zászló alá tereljék be az összes ellenzéki pártot, a szélsőségesen liberális Gyurcsány-párttól az antiszemita Jobbikig. Ahogy beszámoltunk róla, a napokban jelent meg a láthatáron a Közös Európa nevű kezdeményezés, amely a migrációpárti szólamok mellett egy minél szélesebb ellenzéki együttműködés kialakítását tűzte ki célul – már az európai parlamenti választásra is. Komoly nyomás van tehát a Jobbikon, ami ugyanakkor előnyökkel is jár: jelen esetben a szövetségesi elnézésben.