Szifilisszel fertőzték meg gyerekeiket, aztán nem kezeltették őket

2019.01.22. 10:41

Éveken keresztül elhanyagolta gyerekeit egy pár Zalában. A gyerekek tőlük kaptak szifiliszes fertőzést, amit azonban nem kezeltettek. Iskolába sem járatták őket. 

A szülőknél 2013-ban diagnosztizáltak szifiliszt, ami miatt az akkor 6 és 4 éves gyereküket is megvizsgálták, de náluk nem volt kimutatható a fertőzés. Megelőzésként antibiotikumos kezelést és rendszeres kontrollvizsgálatokat írtak elő a gyerekeknek, de a szülők ezeket nem tartották be. Nagyobbik lányuk emiatt meg is fertőződött.

A kislánynál 2014-ben bőrgyógyászaton diagnosztizált szifilisz miatt laborvizsgálatokat, valamint neurológiai, szemészeti és kardiológiai vizsgálatokat írtak elő, de a szülők nem vitték el mindegyikre a gyereket, és a későbbi kontrollvizsgálatokat is kihagyták.

A kislány elhanyagolt állapota miatt 2015-ben többször kórházi kezelésre is szorult, a szülők a felszólítások ellenére mégis több éven át elhanyagolták a felülvizsgálatokat, holott fennállt a lehetősége annak, hogy a szifilisz súlyosbodik, átterjed valamelyik szervre, akár idegrendszeri károsodást is okozva.

Miután a szülők a kórházi és családgondozói felszólítások ellenére sem kezeltették megfelelően gyermeküket, elvették a szülőktől a gyereket.

A férfi és a nő ellen amiatt is vádat emeltek, mert nem járatták iskolába a gyerekeiket. A szülők többször is költöztek, de a felszólítások ellenére egyik lakhelyükön sem gondoskodtak arról, hogy a gyerekek mindennap iskolába járjanak. A két gyereket a 700-800 órányi hiányzásuk miatt évismétlésre kötelezték.