A migránstábor kiürítése része az új, markáns olasz kormánypolitikának

2019.01.23. 23:23

A második legnagyobb olaszországi migránstábor kiürítése része az új migrációs politikának, amellyel az olasz kormány egyre markánsabb lépéseket tesz a külső határőrizet és a tengeri határok lezárása érdekében – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi Györgyöt arról kérdezték, hogy olasz katonák bevetésével megkezdték kedden a Róma közeli Castelnuovo di Porto menedékkérő-táborának felszámolását, ahonnan több mint ötszáz embert helyeznek át máshova, összhangban az új olasz migrációs törvénnyel. A tábort január 31-ig teljesen kiürítik.

Arra a kérdésre, hogy miért osztják szét az embereket kisebb csoportokra az olaszok, a főtanácsadó úgy válaszolt: ha egy helyen túl sokan vannak tartósan, konfliktusok alakulnak ki. Az olasz parlament döntése szerint a kiutasítás lehetősége könnyebbé vált azoknál, akik nem kaptak politikai menekültstátuszt vagy bűncselekményt követtek el.

A főtanácsadó szerint Olaszország a tengeri határok lezárásával, a civil szervezeti hajók távoltartásával, a líbiai parti őrség megerősítésével eredményt ért el: 80 százalékkal csökkent a tavalyi év második félévében az oda illegálisan érkező migránsok száma az eggyel korábbi év azonos időszakához képest.

Bakondi György jelezte ugyanakkor: baloldali politikusi véleményekkel ellentétben "hosszú távon kell számolni a migrációval", és a Törökországban lévő mintegy négymillió migráns aggodalmat okoz, "rendkívül foglalkoztatja" a balkáni útvonalon fekvő országokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK