Bayer Zsolt: Az európai embert megfosztják vallási, nemzeti és nemi identitásától

2019.01.23. 23:32

Az európai embert az elmúlt száz évben először megfosztották vallási identitásától, és most készülnek elvenni nemzeti és nemi identitását is – mondta Bayer Zsolt publicista az Európai esték a XV. kerületben című előadássorozat keretében tartott előadásában szerda este Budapesten.

Bayer Zsolt arról beszélt: a nyugati civilizációt első körben megfosztották a vallásától, mondván, ez a fejlődés útja, és "Isten nélkül jobb lesz neki". Második körben – néhol már sikerrel – éppen most tart az európai emberek megfosztása nemzeti identitásuktól és ezzel párhuzamosan a nemi identitásuktól is. Az ily módon legalapvetőbb identitásaitól megfosztott embernek pedig nem marad más, mint a fogyasztás.

Az újságíró kitért arra: eközben az identitását vesztett Európára rázúdul egy másik, megingathatatlan vallási, nemzeti és nemi identitású tömeg, és nem nehéz kitalálni, hogy a két tömeg küzdelméből ki kerül majd ki győztesen.

Bayer Zsolt a rendezvényenForrás: MTI/Mónus Márton

Meglátása szerint ma a világnak azokon a pontjain, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a társadalmak reprodukálják önmagukat és jólétben tudják felnevelni utódaikat, az emberek "nem méltóztatnak szaporodni", ahol pedig "semmilyen feltétel nem adott a szaporodáshoz ott a társadalmak brutális módon túlszaporodnak". Ha pedig minden így marad, és az emberiség továbbra is így kizsákmányolja a bolygó természeti erőforrásait, elkerülhetetlen egy újabb népvándorlás.

Arra viszont senki nem tudja a választ, mi lesz, ha majd nem naponta öt-hatszáz ember próbál meg "átevickélni lélekvesztőkön a Földközi-tengeren", hanem több millió ember indul el.Bayer Zsolt arról is beszélt: 500 éve, 1517-ben Luther Márton és a reformáció gyökeresen változtatta meg Európa szellemiségét és arculatát. A reformációval magára találó ember kikövetelte magának, hogy megkapja a saját nemzeti nyelvén a szentírást, és hogy templomaiban a tiszteletesek a saját nyelvén szóljanak hozzá, és ezzel párhozamosan az európai polgár "felismerte magában az erőt", hogy ő formálja saját társadalmát és életét.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a reformáció máig ható pozitív folyamat, de mint minden szellemi áramlatra, erre is igaz, hogy nincs az a csodálatos ideológia, amivel az ember, ha elég ideig "bíbelődik", ne változtatná önmaga paródiájává vagy tragédiájává. Szerinte a Luther óta eltelt ötszáz év folyamatait két évszámban lehet összesűríteni: 1717-ben London külvárosában megalakult az első szabadkőműves nagypáholy, a liberalizmus első kézzelfogható szervezete, 1917-ben pedig kitört a bolsevik forradalom és Európa eljutott a kommunizmusig.

Bayer Zsolt előadását többször megpróbálták megzavarni az ellenzéki pártok aktivistái. Előbb Gyurcsány pártjának, a DK-nak emberei hangoskodtak az ajtóban, majd gyerekkorú Momentum-aktivisták jelentek meg Soros györgy-álarcban. 

Bayer Zsolt az est után a Vadhajtásoknak azt mondta, hogy nem lepődött meg: a „történelem mindig ismétli önmagát" - tudósít a Magyar Idők. A publicista felidézte, hogy Rákosi azt mondta: „nekem tízmillió fasisztával kell felépíteni a kommunizmust", majd később úgy nyilatkozott, hogy „a kisnyilasokból remek ávósok lesznek". Most akkor min is csodálkozunk..? – tette fel a kérdést Bayer Zsolt, hozzátéve, hogy az elmúlt tíz évben több száz előadást tartott és a mai volt az ötödik alkalom, amit megpróbáltak megzavarni. Ezen pedig ő csak mosolyog, „mosolyogjanak Önök is".